Mississipiben dühöng a Katrina hurrikán

2005.08.29. 20:05
Hétfőn délután árhullám árasztotta el a Mexikói-öböl mississipi és louisianai partvidékét, New Orleans fele vízben áll, az igazi csapást azonban a várostól keletre fekvő partszakaszt szenvedi el a Katrina hurrikántól. Legalább ötvenöt halálos áldozata van a hurrikánnak.

Másfél méteres víz hömpölyög a louisianai New Orleans keleti, tengerszint alatt fekvő negyedeiben, miközben a keletre fekvő Biloxi és Gulfpart városát elárasztotta és romba döntötte a Katrina hurrikán, amely hétfőn érte el újra az Egyesült Államokat.


Klikk a képre (08.30)

A Katrina a késő délutáni órákra 2-es erősségűre enyhült, a forgószél sebessége 160 kilométeres óránkénti sebességgel fújt. A partvidéken a vihar másfél-kétméteres árhullámot okozott.

A hurrikán hétfőn némiképp módosította útirányát, az előrejelzések szerint inkább Mississipi mint Louisiana államban fog pusztítani. Helyi idő szerint a Katrina 50-60 kilométerrel vonult el New Orleanstól keletre.

A város és elővárosai 1,3 millió lakosának nagy része már elhagyta a teljes elárasztással fenyegetett, a tengerszint alatt fekvő térséget. A város háromnegyedében reggel megszűnt az áramszolgáltatás.

#
A leginkább veszélyeztetett partszakasz (Forrás: Google Map)

A délután még négyes erősségű Katrina New Orleansban 155 mérföldes (250 kilométeres) óránkénti szélsebességet okozott, de a legnagyobb veszélyt a Mississipi állam partvidékén jelentette.

A Katrina 25 kilométeres óránkénti sebességgel halad észak-északkelet felé, és New Orleans magasságában északra, majd kissé kelet felé fordult, így leginkább Biloxi és Gulfport városát veszélyezteti. Ez utóbbi kettőt már elöntötte az árhullám, helyszíni tudósítók hatalmas pusztításról számoltak be. Haonló híreket jelentettek a louisianai Leevesből

Végső pusztulás


Tekintse meg képeinket! (08.29.)

A katasztrófa-forgatókönyvek szerint New Orleanst három méteres víz öntheti el, a város katasztrófavédelmének vezetője, Walter Maestri szerint akár fél évig is víz alatt állhat a történelmi belváros, írj a a CNN. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a víz eltávolításához szükséges szivattyúhálózat is víz alá kerülne. Maestri szerint akár negyvenezer halottja is lehet a hurrikánnak.

A kétszáznegyven kilométeres szelekkel közelítő Katrina előszelei vasárnap éjjel érték el Louisiana partvidékét. A vihar miatt leállt az amerikai hazai kőolajtermelés negyedét adó Mexikói-öbölbeli mezőkön a kitermelés, a tőzsdén emiatt hetven dollár fölé emelkedett a hordónkénti olajár.

Három halottja van a hurrikánnak

A Katrina eddig ötvenöt áldozatot szedett.Ötvenen Mississippi állam Biloxi nevű kikötővárosában, egy lakóházban vesztették életüket - közölte Harrison megye katasztrófavédelmi központjának a szóvivője. Három embert kidőlő fák sújtottak halálra ugyancsak Mississippiben, ketten pedig Alabama államban, közlekedési balesetben vesztették életüket.. Tavaly egy idős beteg halt meg, amikor az Ivan hurrikán miatt kellett költözködnie a városnak.

Akik a városban maradtak, a New Orleans-i Louisiana-dóm nevű sportaréna épületében húzodtak meg, mintegy tízezren. A tető a CNN értesülése szerint szinte azonnal beázott. A viharos eső már elérte a város központját, a CNN helyszíni felvételei szerint nagyon erős szél fúj és esik az eső, az utcák megteltek törmelékkel. Azoknak, akik nem menekültek el, a város vezetése azt javasolta, tartózkodjanak ablakoktól távol, és legalább háromemeletnyi magasságban keressenek menedéket.

Túlélésre játszanak

A louisianai viharra már szövetségi szinten is készülnek, George W. Bush elnök már vasárnap katasztrófa sújtotta övezetté minősítette az államot. Kathleen Blanco, az állam kormányzója szerint New Orleans napokra áram és ivóvíz nélkül maradhat.

#
A Katrina magyar idő szerint délután három órakor (Forrás: Wunderground.com)

"Soha nem látott veszély fenyeget minket, de ha összefogunk, túlélhetjük" - mondta Ray Nagin, a város polgármestere a CNN-nek. Nagin szerint bizonyosan rengeteg épületben keletkezik majd kár.

Három méterrel alacsonyabbak a gátak

New Orleansban évek óta tartanak a hurrikánoktól, hiszen a város a tengerszint alatt fekszik. A Camille hurrikán 1969-es pusztítása után védőgátakkal vették körbe a várost, a hat méter magas gátak azonban most nem védhetik meg a várost a várhatóan kilenc méteres szökőártól. A Camille hurrikán ráadásul úgy öntötte el a várost, hogy nem is Louisianában, hanem a szomszédos Mississippiben ért partot.

A rettegés tavaly hágott tetőfokára, akkor Nagin a hurrikánszezon közepén ötvenezer halottat jósolt, ám akkor elkerülte a vihar a várost.