Hóátfúvások, veszélyes utak keleten

2003.01.07. 20:21
Az erős havazás miatt veszélyesek az utak Heves és Békés megyében, és Debrecenben, Püspökladányban és Berettyóújfaluban 24 órás védelmi ügyelet megszervezését rendelték el. Helyenként a látótávolság 100-300 méterre csökkent. Az előrejelzések szerint Szegeden 50 centi hó is eshet szerda reggelig. Csongrád megyében összeül a katasztrófavédelmi igazgatóság. Sárospatak közelében meghalt egy nő, amikor autója a 31-es főúton, megcsúszott és felborult.
A rendkívüli hóhelyzetre tekintettel Debrecenben, Püspökladányban és Berettyóújfaluban 24 órás védelmi ügyelet megszervezését rendelte el kedden, az esti órákban megtartott ülésén a Hajdú-Bihar Megyei Védelmi Bizottság - tájékoztatta az MTI-t a testület ülését követően Juhászné Lévai Katalin, a megyei közgyűlés és a bizottság elnöke. Tájékoztatása szerint Hajdú-Bihar megyében a folyamatos havazás és a hóátfúvások hatására nagyon lelassult a forgalom.

- A térségi állami közútkezelő kht. jelenleg 57 munkagéppel dolgozik az utakon, de már mozgósítottak 13, vállalkozók tulajdonában lévő gépet is, amelyeket az éjszaka folyamán bevonnak az utak tisztításába - mondta az elnök.

Sok út járhatatlan Borsodban

Az intenzív havazás miatt több út vált járhatatlanná Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kedd estére. Dobos Zsolt, a megyei közútkezelő társaság ügyeletese az MTI-vel közölte, hogy a főutak, ha nehezen is, de még járhatóak, a mellékutak egy része viszont már nem. Már csak egy nyomsávon járható a 27-es út Sajószentpéter és Edelény közötti szakasza, hóátfúvások miatt félszélességben lehet csak közlekedni a megye szinte valamennyi mellékútján.

Járhatatlanná vált a Mezőkövesd-Ároktő, a Mezőkövesd-Egerlövő, a Gesztely-Bőcs-Kesznyéten-Köröm, a Hernádnémeti-Tiszalúc és a Köröm-Tiszalúc közötti út, ahol helyenként egy méter magasságú hótorlaszokat emelt a szél. Szintén járhatatlan az Edelény-Felsőzsolca, a Forró-Baktakék, a Méra-Szalaszend-Szemere, a Sajószentpéter-Tornanádaska közötti út egy része, valamint a Lak-Homrogd és az Edelény-Damak közötti útvonal. Az ügyeletes elmondta, hogy már 40 kombinált - szóró és hókotró - berendezés dolgozik az utakon, s a következő órákban újabb, vállalatoktól bérelt járművek bevetése is várható.

Bár a tisztítást mindenütt megkezdték, a folyamatos havazás következtében rövid időn belül újra beborítja a burkolatot a friss hó, sok helyen pedig a szél fújja vissza az utakra a havat. Várható, hogy a keleti országrész más megyéiben is súlyosbodik a helyzet. A meteorológusok szerint kedd estig csak az ország nyugati és északi részén szűnik meg a havazás.

A keleti határátkelőhelyek egyelőre járhatóak, de megközelítésük esetenként a nagy hóesés miatt korlátozott.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének közlése szerint több megyében is megnehezíti a mentők munkáját az intenzív havazás, de a mentési feladatokat el tudják látni.

Szabolcs megyében romlanak az útviszonyok

Hóátfúvások nehezítik a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol kedd délelőtt óta folyamatosan esik a hó. A 36-os főút Nyíregyháza-Tiszavasvári közötti szakaszán, valamint a 38-as főút Nyíregyháza-Rakamaz közötti részén észleltek hóátfúvásokat.

Hasonló a helyzet az Újdombrád környéki alsóbbrendű utakon, illetve Nyíregyháza-Nyírbátor között, Máriapócs térségében is. Ugyan a közepestől gyengébb erősségű az északi és északkeleti irányú szél Szabolcsban, de a porhót a 40-50 kilométeres széllökések könnyen az utakra sodorják.

A közútkezelő társaság 39 gépe dolgozott kedden délután Szabolcsban az eddig hullott 3-6 centiméternyi hó eltakarításán, illetve sózta a főutakat. Amennyiben a szabolcsi útviszonyok az állandósult havazástól tovább romlanak, a készenlétben álló bérelt gépeket is munkába állítják, hogy az esetlegesen kialakuló hóakadályokat megszüntessék.

Csongrád megyében összeül a katasztrófavédelmi igazgatóság

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden délutánra összehívta a katasztrófa-elhárítási operatív munkacsoportot, amely zárt ülésen egyeztet a hóhelyzettel kapcsolatos megyei feladatokról.

Kaszás Mihály, a katasztrófavédelmi igazgatóság titkára az MTI-nek elmondta, hogy délre már nyolcra emelkedett a megyében azoknak a mellékutaknak a száma, amelyek személygépkocsival nem járhatók.

A honvédség szentesi és hódmezővásárhelyi laktanyájában készen állnak a katonák arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. Mintegy 50-60 tanyába juttatnak el nagyobb mennyiségben tejet és kenyeret, arra számítva, hogy a következő napokban esetleg elzárja a hó a külvilágtól a tanyai lakosságot.

Hómunkáshadtest Szegeden

- Szegeden a meglévő 80 hómunkás mellé kedd és szerda éjszakára 120 alkalmi hómunkást vesz fel a szegedi közterület-fenntartási kht. - közölte az MTI-vel Solymos László, a polgármesteri hivatal kabinetfőnöke. Külső cégektől 14 traktort bérel a mintegy 20 munkagépe mellé a kht.

A szegedi meteorológiai szolgálat szerint kedd estig bizonyosan nem áll el a havazás, de az is lehet, hogy szerdán reggelig tart. Az ügyeletes közlése szerint további 40-50 centiméternyi hóra lehet számítani.

Hevesen még járhatóak az utak

Heves megyében a havazás ellenére minden út járható volt kedden kora délután. A Heves Megyei Állami Közútkezelő Kht. ügyeletesének tájékoztatása szerint a főutakat sózzák, azok nedvesek, hókásásak. A mellékutak havasak, az emelkedőket, kanyarokat salakkal leszórták.

A közlés szerint a Mátrából és a Bükkből sem érkezett hír arról, hogy jármű elakadt volna. A folyamatos hóesésben a közútkezelő mind a húsz gépe dolgozott. Az ügyeletes attól tartott, hogy a szél következtében az utakon hóátfúvások keletkezhetnek.

Már áldozata is van a hónak

Életét vesztette egy asszony, amikor autója a 31-es főúton, Sárospatak közelében megcsúszott, majd felborult - jelenti a HavariaPress. A rendőrség tájékoztatása szerint a gépkocsiban még egy ember súlyos, egy másik pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Jelenleg is tart a helyszínelés, a forgalmat Bodrogolaszi, illetve Makkoshotyka felé terelik. Az erre közlekedők torlódásra számítsanak.