Magyar lányra bukkantak egy kenyai menekülttáborban

2008.06.18. 17:23
Egy 18 éves magyar lányt találtak az ENSZ munkatársai egy kenyai menekülttáborban, aki Szomáliából menekült el a polgárháború elől. Magyar édesapja meghalt, anyja elhagyta, de mivel magyar papírjai voltak, az ENSZ felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. A lány szerdán érkezett Magyarországra.

Egy szomáliaiaknak fenntartott kenyai menekülttáborból hozott haza egy magyar lányt szerdán a Baptista Szeretetszolgálat. A 18 éves, magyar állampolgárságú lány és a szeretetszolgálat munkatársai Kairóból érkeztek egy menetrend szerinti járattal a Ferihegyi repülőtérre.

A Szomáliában született lányra néhány hete figyeltek fel Kenyában. Magyar édesapja és három testvére meghalt, édesanyja és a többi testvére pedig eltűnt, mondta a repülőtéren újságírók előtt Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány elnöke. Hozzátette, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága jelentette a nairobi magyar nagykövetségen, hogy magyar dokumentumokkal rendelkező lány van a szomáliai határon lévő 170 ezer fős menekülttáborban.

A magyar Külügyminisztérium azzal keresett meg néhány segélyszervezetet, hogy segítsenek hazajuttatni a lányt. A szeretetszolgálat vezetője szólt arról, hogy a lány édesapja, Németh Lajos és három testvére még 2005-ben lett rablógyilkosság áldozata a szomáliai Mogadishuban, valószínűleg az ottaniakénál világosabb bőrszínük miatt.

A lány - miután szomáliai édesanyja a többi testvérével elmenekült - a szomszédjuknál lakott, majd ahogy a polgárháború egyre jobban elmérgesedett, néhány papírját magához véve elindult több ezer menekülttel a kenyai határ felé. Szenczy Sándor azt is közölte, hogy a lány testén is láthatóak korábbi késszúrások nyomai.

Németh Samira és Vujity Tvrtko újságíró

Elmondta, a Külügyminisztérium, a bevándorlási hivatal, az ENSZ, a Nemzetközi Migrációs Szervezet és a Baptista Szeretetszolgálat összefogásának köszönhető, hogy a lány hazajutott. Hozzátette, a menekülttáborból az ENSZ repülőgépe hozta el.

Szenczy Sándor szólt arról is, hogy olvasta a lány édesapjának 2004. május 31-én írott levelét, amelyben az állt: "Kérem, magyarok, segítsenek!"

Vujity Tvrtko, a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete közölte, a lányt Németh Samirának hívják, aki az elkövetkezendő napokban náluk lesz, majd később rokonainál lakik a Dél-Dunántúlon. Németh Samira, mivel csak néhány szót tud magyarul, újságírók előtt angolul mondott köszönetet a segítségért, majd elpityeregte magát.