Öt eszméletlen fiatalt találtak a keceli diszkóban

2008.08.09. 11:42
A keceli diszkóban folyékony ketamint fogyaszthattak a fiatalok, akiket intubálni és mesterségesen lélegeztetni kellett.

Ketamin

A ketamint ma az állatgyógyászatban használják, de korábban ezt adtak a gyerekeknek és az altatóra érzékenyeknek. A Magyarországon illegális kábítószernek minősülő anyagnak kisebb dózisban álomszerű, magasabb adagnál hallucinogénekre jellemző hatása van. A leírások szerint a fogyasztó távolinak érzi magát a saját testétől. Ha nem felszívják, hanem az izomba fecskendezik, gyorsabban hat. A gyakori használat zavarólag hathat a hétköznapi tudatállapotokra, idegrendszeri problémák is jelentlezhetnek, és függőséget is okozhat. Vidéken elég elterjedt a használata, és ritkán okoz komolyabb problémát.

Öt eszméletlen fiatalra találtak a Bács-Kiskun megyei Kecelen, egy diszkóban szombaton, valamennyiüknél életmentő beavatkozást kellett végezni - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A rendőrség vizsgálatot indított.

Az eszméletlenül talált fiatalok esetében felmerült a kábítószer-túladagolás lehetősége. Mindegyiküket intubálni kellett, hármat közülük pedig mesterségesen lélegeztettek. A helyszínre mentőhelikoptereket és mentőautókat is irányítottak, a fiatalokat Kalocsára, Kiskunhalasra és Budapestre viszik kórházba. A szóvivő beszámolt arról, hogy két fiatalt mentőhelikopterrel Budapestre szállítottak.

Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint, egy 19 éves békési, egy 36 éves szegedi, egy 24 éves kisteleki és egy 29 éves cikói fiatal lett rosszul, rossz minőségű vagy túladagolt kábítószer fogyasztása miatt. Az ötödik fiatal személyazonosságát nem sikerült eddig megállapítani.

"A kábítószer feltételezhetően folyékony ketamin volt" - tette hozzá a szóvivő. A ketamin egy szintetikus állatorvosi disszociatív érzéstelenítő szer. A rendőrség az ügyben eljárást indított, amelynek során vizsgálják, hogy van-e összefüggés az elmúlt napok budapesti és miskolci, kábítószer-fogyasztás miatt bekövetkezett halálozások és a keceli diszkóban történt eset között.