Tizenkét gyerekéből nyolcat megölt a fogorvos-asszisztens

2008.04.08. 12:50
Másodfokon is 15 év börtönre ítélték Sabine Hilschenzt, aki Németország egyik legmegdöbbentőbb bűncselekményének vádlottja.

"Rutinnal szült és ölt" a vád szerint a német Sabine Hilschenz, akit az Odera menti Frankfurt bírósága ismételten 15 évi börtönbüntetésre ítélt nyolc rendbeli gyilkosságért. Ha az ítélet nem is, az eset kedden ismét megrázta Németországot, miután az összes napilap és a televízió vezető helyen számolt be a 42 éves nő újabb bírósági tárgyalásáról, s a korábbi ítélet megerősítéséről.

Az ország egyik legszörnyűbb ilyen jellegű bűncselekményére 2005 júliusában derült fény. Az összesen 12 gyermeket szülő nőnek csak három gyermeke maradt életben. A többi újszülöttet magára hagyta, majd elásta a Brieskow-Finkenheerd városában élő nő, írja a Deutsche Welle. A csecsemők maradványait nejlonszatyrokba csomagolva, vödrökben és virágcserepekben találták meg a saját, illetve egy régi akváriumban szülei házának kertjében.

Az anyát első fokon 2006 júniusában ítélték 15 évi börtönre. A vád szerint a nő teljességgel magára hagyva őket, megölte kilenc gyermekét, akiket 1988 és 1998 között szült. A bíróság egy gyermek megölésében nem tudta a gyilkosság vádját a nőre bizonyítani, jelentette az Associated Press.

Alkoholbeteg volt és házasságát féltette

Az amúgy tanult fogorvos-asszisztens nem is cáfolta az ellen felhozott vádakat, a szövetségi bíróság azonban az ügy újbóli tárgyalását rendelte el, azt hangoztatva: az első tárgyaláson nem vették figyelembe a nő túlzott alkoholizmusát, ami hatással lehetett beszámíthatóságára.

A vádlott

Az anya ugyanis azzal a sajátos állítással védekezett: mind a kilenc esetben már a szülési fájdalmak kezdetekor az eszméletlenségig leitta magát, és csak akkor ébredt öntudatára, amikor a csecsemők holttestei már a cserépben vagy a vödörben voltak. Indítékként pedig azt hozta fel: a harmadik közös gyermek után elhatalmasodott rajta a félelem, hogy egy újabb terhesség után elveszítheti férjét.

A bíróság szerint a nő épp ezért minden alkalommal ugyanazt az "eljárást" választotta. A teherbe esés után titokban szülte meg gyermekét, megvárta a csecsemő halálát, a holttestet elásta, és a tetthelyet gondosan kitakarította. Korábbi férje, a kilenc meggyilkolt csecsemő apja közreműködését a bíróság kizárta. Az exférj - aki 2005-ben vált el feleségétől - azt állította, hogy egyetlen terhességet sem vett észre, és a gyermekek megszüléséről sem szerzett tudomást.

Személyiségi zavar?

A frankfurti bíróság az ismételt tárgyalás során azt vizsgálta, vajon a vádlott szenvedett-e személyiségi zavarban, illetve az alkoholfüggőség befolyásolta-e cselekvőképességét. Mivel a válasz nem volt egyértelmű, és ezt követően született meg az ítélet megerősítése.

A tárgyaláson résztvevők szerint azonban Sabine H.-nál valami azonban mégsem lehetett rendben. Az újabb ítéletet ugyanis mosolyogva és megkönnyebbülten vette tudomásul, kezet rázott ügyvédjével, a szokásos német köszöntéssel, a "Tschüss"-szel búcsúzva el.

A nőnek három életben maradt gyermekét az apa nem kívánja felnevelni. A férfi szerepének tisztázására egyébként új eljárás indult.