A Dunakanyar eltűnt Visegrádnál

2006.04.03. 20:10
Az osztrák vízgyűjtő területeken hulló csapadék miatt tartós árhullámra kell felkészülni – mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő Kismaroson, ahol megtekintette a védelmi munkálatokat. Az egész Dunakanyarban drámai a helyzet.

A Duna áradása miatt jelenleg a Komárom-Esztergom megyei Tát és a Pest megyei Szentendre és Nagymaros térségében a legnehezebb a helyzet. Erre a területre értelemszerűen érvényes a hétfőn elrendelt vészhelyzet. Katonák és helybeliek együtt küzdenek a Dunával. Nagymaroson hétfőn átcsapott a víz a gátakon, a főutcán csak csónakkal lehet közlekedni, a polgármester több mint 400 ember kitelepítésére készül, Kismaroson ötven-száz házat el is öntött a víz. Visszanyomta a Duna a Verőce és Kismaros határán futó patak vizét, így itt is küzdenek a víz ellen.

Akadozik a posta

Zebegényben és Szobon az alsóbb részeken mindenhol körbe zárta a házakat és a telkeket a Duna. A Dunakanyar eltűnt Visegrádnál, teljesen kiegyenesítette az áradó folyó. Vácon több százan építik a homokzsák gátakat, a stadionnál már áll a víz, ezért Dunakeszi és Göd felől, a 2-es úton nem lehet behajtani a városba, Vácot jelenleg csak a 2/A út felől lehet megközelíteni, közölte a Magyar Rádió.

Tahitótfalu és a Szentendrei-sziget települései, Visegrád, Dunabogdány, Pilismarót és Dömsöd nem érhető el közúton.

Az árvíz miatt nem nyitott ki egy postahivatal Tahitótfaluban, tizenhárom Szentendre és Visegrád környéki településen pedig csak részleges szolgáltatást nyújtottak a posták hétfőn. Amikor a visszavonuló ár lehetővé teszi, a postások megkezdik a kézbesítést a ma még számukra megközelíthetetlen településekre.

Gyurcsány Kismaroson

Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfő délután Kismarosnál szemlélte meg a gátat Poldauf Gábor polgármesterrel. A településen a folyóra merőleges Rév és Duna utcát, illetve a közöttük álló házakat és kerteket öntötte el a víz, amely helyenként már nyakig ér. Egyes házakat szinte félig elborított a víz. Olyan területek is víz alá kerültek, amelyek az árvízvédelmi gáton belül vannak.

A gátak erősítésén 150 ember dolgozik. A védelmi munkákra kivezényeltek egy-egy osztagot a tatai és a kaposvári laktanyából is.


Nézze meg képeinket!

Mint Gyurcsány Ferenc a helyszínen elmondta: az árhullám magassága Budapesten már elérte rekordot, és Kismaroson is rekordközeli szinten van.

Fárasztó lesz

Az osztrák vízgyűjtő területeken az elkövetkező napokban várható csapadék miatt tartós védekezésre kell felkészülni, amelyben az emberek el fognak fáradni, mondta a kormányfő. Gyurcsány Ferenc megjegyezte, hogy a kismarosi polgármester az elmúlt három napban összesen öt órát aludt.

A védelmi munkákra az országban csak tegnap 200-250 millió forintot fordított a kormány, s egymilliárd forintot szabadítottak fel a további költségekre – közölte a miniszterelnök.

Az Index tudósítója azt kérdezte a kormányfőtől, nem voltak-e hibák az előkészületekben, Nagymaroson ugyanis alacsonyabb a víz, mint a 2002-es áradás idején, mégis nagyobb területet borított el. Gyurcsány Ferenc azt válaszolta, hogy az ilyen szakmai kérdésekben nem ő az illetékes.