Menesztették Kiss Ernő rendőrkapitányt

2007.11.23. 18:27

Visszavonta Kiss Ernő XIII. kerületi rendőrkapitány vezetői megbízatását Bencze József országos rendőrfőkapitány, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken este.

A tájékoztatás szerint Kiss Ernő megbízatását Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány javaslatára november 23-i hatállyal, indokolás nélkül vonta vissza az országos rendőrfőkapitány.

Három autónak is nekiütközött a XIII. kerületi rendőrkapitány autója az éjszaka, a kocsit lezárt állapotban, vezető nélkül találták meg péntek reggel, közölte a BRFK sajtóügyeletese.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Unger Pál elmondta, nem sokkal háromnegyed hat előtt a BRFK központi ügyeletére lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a XIII. kerületben, a Petneházy utcában egy személygépkocsi három parkoló járműnek ütközött. A kiérkező járőrök a kárt okozó autót vezető nélkül, lezárt állapotban találták meg.

Megállapították, hogy a kárt okozó autó a BRFK XIII. kerületi rendőrkapitánysága vezetőjének szolgálati gépjárműve - tette hozzá Unger Pál.

Tóth Gábor, Budapest rendőr-főkapitánya soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

A Magyar Nemzet Online oldalára pénteken délután felkerült Kiss Ernő dandártábornok vallomása, akit - a jegyzőkönyv tanúsága szerint - tanúként hallgatott meg a rendőrség jármű önkényes elvétele bűntett megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folyó eljárásban.

Kiss Ernő vallomásában azt mondta: autóját II. kerületi lakása elől lopták el, amíg ő a XIII. kerületben töltötte az estét. Csak pénteken reggel vette észre, hogy a gépkocsija eltűnt. Ő csak a Rendőrségi Igazgatási Központban értesült arról, hogy megkerült az autó és hogy több autót is összetörtek vele.

Vallomásában a tábornok azt mondta, nem kizárt, hogy ez az akció is része a mostanában ellene folyó lejáratási kampánynak. A dandártábornok szerint akár a rendőrségen belül, akár a szervezett bűnözők között is lehetnek olyanok, akiknek érdeke az ő tönkretétele. Mint mondta, a szervezett bűnözői körök "gátlástalanok és mindenre képesek", és azt sem tartja kizártnak, hogy "olyan személlyel hajtatták végre a bűncselekményt, aki hozzám hasonlatos, illetve egyfajta alteregó", csak azért, hogy az esetleges szemtanúk rá illő személyleírást adjanak.

A dandártábornok kérte, hogy adjanak neki egy példányt a jegyzőkönyvből, mert szándékában áll a teljes jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozni, ugyanis "egyedül ebben látom védelmemnek a garanciáját".

Kiss dandártábornoknak akkor kellett távoznia a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) főigazgatói posztjáról, amikor tetten érték, amint levizelte az ORFK Teve utcai épületét. Kiss azzal védekezett, hogy a kimerítő munkája miatt menedzsertablettákat szed, amelyeknek vannak mellékhatásai. Kiss jelenleg a XIII. kerületi rendőrkapitány.