Jöhetnek azért rövid záporok

2006.07.22. 16:10
A következő 24 órában a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, folytatódik a kánikula szórványos záporokkal, zivatarokkal, áll az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentésében. Miskolcon víztakarékosságra kérik az embereket, a fővárosban vizet osztanak.
A hőmérséklet csúcsértéke Közép- és Dél-Európában többnyire 30 és 37, északon, északnyugaton általában 20, 28 fok között alakul, de Északkelet-Európában többfelé csak 13, 18 fokot mérnek, áll az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentésében.

Még egy hétig tűrnünk kell

A következő 24 órában a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, folytatódik a kánikula szórványos záporokkal, zivatarokkal.

A várható időjárás vasárnap estig:
A sok napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, szombaton főként északon, északkeleten, vasárnap délen, délnyugaton és az ország középső részén záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 35 fok között várható.


Nézzze meg képeinket!

Az időjárás előrejelzések szerint jövő szombatig nem változik a helyzet. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 18 Celsius fok vasárnap, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 fok csütörtökön várható.

Mentőhelikopter vitte el a szívbeteget

A szerencsi futballpályáról szállította el a mentőhelikopter azt az idős férfit, aki rosszul lett a hőségben, mondta az MTI-nek a miskolci mentőszolgálat ügyelete.

Az idős férfi szívbeteg, de a rosszulléthez vélhetően hozzájárult a nagy meleg. A mentőhelikopter Miskolcra, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházba szállította a beteget.

Víztakarékosságra hívják fel a miskolciakat

A nagy meleg miatt továbbra is víztakarékosságra hívja fel a miskolciak figyelmét a vízellátásért felelős Miskolci Vízművek (Mivíz) Kft. "Miskolcon továbbra is a víztakarékosságra hívjuk fel a lakosság figyelmét, azért, hogy ne kelljen vízkorlátozást elrendelni" - tartalmazza a cég közleménye.

A Mivíz arra kéri a lakosokat, hogy ne locsoljanak, autót ne mossanak vezetékes ivóvízből. A tájékoztatás szerint a városnak az Észak-magyarországi Regionális Vízművek pénteken csaknem 10,5 ezer köbméter vizet biztosított, ezt szükség esetén várhatóan még 3 ezer köbméterrel növelhetik.

Miskolc ivóvíz-ellátásának majd háromnegyedét a bükki karsztok biztosítják, ám a június eleji vízszennyezés miatt az egyik legtöbb vizet adó forrást ideiglenesen kizárták a rendszerből. A Mivíz ezért kényszerül arra, hogy más társaságtól vásároljon ivóvizet a borsodi megyeszékhelynek.

A fővárosi vízművek vizet oszt

Budapesten és a Fővárosi Vízművek által kiszolgált agglomerációban továbbra sem kell vízkorlátozásra számítani. A nagy meleg miatt a vállalat a hétvégén is folytatja vízosztási akcióját, mondta el Lévai Zsuzsanna, a vízművek szóvivője.


Hideg üdítőt osztanak a fővárosban

A Belvárosban, a Deák téren zacskós vizet osztanak, illetve ballonokból egy-egy pohár vizet adnak a járókelőknek, valamint a polgári védelem segítségével a város forgalmasabb pontján is lehet ivóvízhez jutni, elsősorban ott, ahol még tartanak az útfelújítások.

Demszky Gábor főpolgármester a távirati irodának szombaton délután elmondta: a Nyugati és a Bosnyák téren, az Astoriánál, valamint az Örs vezér téren is kínálnak ivóvizet a járókelőknek, és vizet adnak az útfelújítások helyszínein, így a Bécsi úton és a Szilágyi Erzsébet fasoron.

Külön gondot fordítanak a hajléktalanokra, nekik szociális munkások segítségével visznek ivóvizet. Demszky Gábor tájékoztatása szerint hétfőtől szociális munkások keresik fel az idős, egyedülálló embereket, és szükség esetén a segítségükre lesznek, például bevásárolnak, gyógyszertárba mennek, ha egészségügyi problémáik vannak, orvost hívnak hozzájuk.

Továbbra is korlátozzák a vonatok sebességét

A hétvégére is érvényben maradnak a sebességkorlátozások azokon a vonalszakaszokon, ahol a tartós meleg miatt sínhibák keletkeztek, tájékoztatta a MÁV Zrt. szóvivője szombaton az MTI-t.

Eszerint pályahiba miatt Érd-Alsónál, Csengelénél, Ceglédbercel-Cserő állomás és Cegléd között a vonatok óránként csak 20 kilométeres, Kunfehértó és Kiskunhalas között 40 kilométeres sebességgel haladhatnak.

Emiatt a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Cegléd, valamint a Kiskunhalas-Baja közötti vasútvonalon körülbelül 15-20 perces késésekre kell számítani - közölte Kavalecz Imre.

Szombaton délelőtt 11 órától estig - a pálya állapota miatt - Apafától Nyírbátorig 40, Nyírbátortól Nagykállóig is 20 kilométeres sebességkorlátozást vezetnek be, itt 20-30 perces késéssel kell számolnia az utasoknak.

Kavalecz Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a meleg a vasúti biztosítóberendezések működésében is zavart okozhat, fénysorompó-, váltóhibák, kábelzárlatok keletkezhetnek. A vasúttársaság a hőség miatt továbbra is fokozottan ellenőrzi a sínek állapotát, 110 helyen mérik a sínhőmérsékletet.

A személyszállító vonatok műszaki vizsgálatát is megszigorították, ami azt jelenti, hogy a kocsikon található légjavító, illetve klímaberendezéseket rendszeresen és folyamatosan vizsgálják és javítják. Ennek ellenére - a kánikula miatt - több esetben is előfordult, hogy a légjavító - ami nem egyenlő a klíma berendezéssel - nem hűtötte le megfelelően a kocsik belsőterét.

Amennyiben nem működik a vasúti kocsiban a légjavító vagy a klímaberendezés, a vasúttársaság igyekszik egy másik személykocsit beállítani. Ha ez nem biztosítható, úgy a MÁV visszatéríti a komfortdíjat, vagyis a 390 forintot az utasok részére.