V. századi sírokat fosztogatott egy solymári férfi

2008.06.26. 13:19
A hunokkal szövetséges alánok vezetőinek sírjait foszthatta ki az a solymári férfi, akit kilenc napja fogtak el a rendőrök. A férfi fémkeresővel kutatta a sírokat, egyelőre nem tudni, hányat fosztott ki. 50-70 millió forint értékű kincset találtak nála.

Évek óta régészeti lelőhelyek kifosztásából élt egy solymári férfi, akit június 18-án fogtak el a nyomozók. A férfi legutolsó akciójában legalább két, az V. századból származó sírt fosztott ki a Börzsönyben.

körülbelül 50-70 millió forint értékű kincset egy ismerőse közvetítésével eladta egy orgazdának. A Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtöki sajtótájékoztatóján mutatta be a lefoglalt aranyból és ékkövekből készült ékszereket.

A 40 éves férfira előzetes értesülések alapján csaptak le. Elfogták az orgazdát és a közvetítőt is. Kiderült, hogy a fémkeresővel felszerelt műkincs-tolvaj évek óta abból élt, hogy régészeti lelőhelyeket fosztott ki.

A tolvaj valószínűleg más lelőhelyeket is kifosztott már, ezeket és a mostani lelet pontos megtalálási helyét még keresik. Szintén keresnek még egy aranyláncot, ami a házkutatáskor nem került elő, pedig rajta van azon a fotón, amit a tolvaj készített a műkincsekről.

A kincskereső tolvaj már előzetesben van, társa és az orgazda szabadlábon védekezhet. Az ügyben nagy értékre elkövetett lopás és orgazdaság miatt tart az eljárás. Ha ezért elítélnek valakit, 2-től nyolc-évig tartó börtönnel büntetheti a bíróság.

A rendőrség szakértőjeként dolgozó Rezi-Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese szerint a férfi a Börzsönyben feltehetően a hunokkal szövetséges alánok nemzetségfőinek, vagy más vezetőinek sírjait fosztotta ki a férfi. Az egyes darabok alapján az ékszerek két - valószínűleg egy férfi és egy női - sírból származnak.