Chávez kokával kezdi a napot

2008.01.23. 07:30
Hugo Chávez venezuelai elnök a parlament előtt azt mondta, hogy minden reggel kokalevelet rág. Megmutatta duzzadó bicepszét is és mindenkinek nagyon ajánlotta a serkentőszert.

Hugo Chávez venezuelai elnök országa parlamentje előtt beszélt kedvenc serkentőjéről, a kokalevélről. "Minden reggel kokalevelet rágcsálok, és nézzenek csak rám, milyen jó formában vagyok" - mondta a dél-amerikai államfő a nemzetgyűlés előtt tartott beszédében, miközben megfeszített bicepszét mutatta hallgatóságának. "Önöknek is ajánlom" - tette hozzá.

Egészen pontosan kokapasztát használ, amely a kokacserje leveléből készül, fejtette ki később az elnök. A pasztát Bolívia elnökétől, Evo Morelastől kapja. A pasztából lehet előállítani a kokaint, ami világszerte illegális drognak számít. A kokalevelek rágását Bolíviában és Peruban az indiánok számára engedélyezték, egyébként ez is tilos, még Chávez országában, Venezuelában is.

Elsősörban a dél-amierikai kokaincsempészettől tartó USA nyomására tiltják keményen a koka terjedését a térségben, ám az Egyesült Államokkal szemben ellenséges baloldali vezetők ezt egyre kevésbé látják indokoltnak. Az említett bolíviai elnök, Evo Morales például a bolíviai kokatermesztők szakszervezetét vezette mielőtt hazája első embere lett. Ha Chávez komolyan beszélt, akkor ő is és Morales is megsértette a drogcsempészetre és fogyasztásra vonatkozó szabályokat.