Kitiltották a vonatokról a pucérfesztiválos hirdetést

2008.01.09. 18:31
Az észak-japáni Somin fesztivált beharangozó hirdetésen egy középkorú, szakállas, szőrös mellkasú japán férfit ábrázol, a háttérben egy sor, a szumóbirkózókéhoz hasonló ágyékkötőre vetkőzött férfi látható. Egy vasúttársaság nem hajlandó kirakni a plakátokat.

Évente több ezer turista érkezik februárban az észak-japán Ivate prefektúra Osi városába, hogy megtekintse a pucér, illetve egy szál fundosiba (ágyékkendőbe) öltözött férfiak fesztiválját. Kokuseki templom Somin fesztiválján a meztelen férfiak élő piramist alkotnak és fürdőben ugrándoznak, hogy megtisztuljanak.

A február 13-i fesztivált beharangozó plakát egy középkorú, szakállas, szőrös mellkasú japán férfit ábrázol, aki torkaszakadtából üvölt. A háttérben egy sor, a szumóbirkózókéhoz hasonló ágyékkötőre vetkőzött férfi látható. A kelet-japán vasúttársaság - az East Japan Railway Co. - úgy ítélte meg, hogy a plakát szexuális zaklatásnak minősíthető.

A pályaudvarokat mindenféle utas használja, és lehet, hogy egyes nők sértőnek érezhetik ezt plakátot, indokolta a döntést Jamaszaki Kaicsi, a cég moriokai irodájának szóvivője. Az East Japan Railway arról nevezetes egyébként, hogy férfimentes vasúti kocsikat iktattak be a forgalomba a nők biztonsága érdekében.

A kitiltott plakát

Csiba Kumiko, aki az osui városházán a fesztivál ügyeit intézi, elmondta, hogy novemberben mutatták be a plakátokat a vasúttársaság illetékeseinek, és az ő kérésükre öltöztették fel ágyékkötőbe a meztelen férfiakat. A plakátot azonban ismét visszadobták, de a költségek és a fesztivál közelsége miatt már nem változtatnak rajta, mondta Csiba asszony.

Tavaly a fesztivál plakátja csak buddhista szobrokat ábrázolt. A 2006-os az ideivel megegyezett, csak a férfi nem volt rajta szőrös.

A plakáton látható férfi a televízióban elmondta, hogy húsz éve vesz részt a fesztiválon. "Nagyon örültem, hogy végre felkerültem egy plakátra. Nem hittem volna azonban, hogy a szakállam és a szőröm sokkoló lenne. Nem bánom, végül is ez ízlés dolga" - mondta.