Iskolai vérengzésre készültek Kölnben

2007.11.18. 19:38
Egy 17 és egy 18 éves diák arra készült, hogy kedden vérfürdőt rendez az egyik kölni gimnáziumban. A rendőrség közbelépett, de az egyik fiú öngyilkos lett.

A hatóságok vasárnap este hivatalosan bejelentették, hogy egy 17 és egy 18 éves diák kedden rendezett volna vérfürdőt a város egyik gimnáziumában, a rendőrség azonban időben közbelépett.

Értesülések szerint a gimnázium tanulói az interneten fedezték fel, hogy két társuk vérengzésre készül, s azonnal értesítették a hatóságokat.

A fiatalabb diák még pénteken öngyilkosságot követett el, amikor észrevette, hogy a rendőrség követi őt. A fiú egy villamos alá vetette magát.

18 éves társát a hatóságok őrizetbe vették. Rendőrségi közlés szerint beismerte, hogy a merénylet végrehajtására készültek, s azt keddre - egy tavalyi, hasonló iskolai ámokfutás - egyéves évfordulójára tervezték.

Akkor az észak-rajna-vesztfáliai Emsdetten egyik középiskolájában egy diák kezdett lövöldözni, 37 személyt - köztük diákokat és tanárokat - sebesített meg, majd végzett önmagával.

Az őrizetbe vett diák elmondta, hogy a merényletet követően 17 éves társával együtt ők is öngyilkosságra készültek. Az egyik diák lakásán a rendőrség lőfegyverekre, továbbá egy - számos diák és tanár nevét tartalmazó - listára bukkant.

November 7-én nyolc ember halt meg, tizenkettő pedig megsebesült, amikor egy 18 éves végzős diák lövöldözni kezdett egy finnországi gimnáziumban.

November 9-én Svédországban tartóztattak le egy 16 és egy 17 éves fiút, akik a finnországi iskolai lövöldözésen fölbuzdulva iskolaigazgatójuk és a pedellus meggyilkolását tervezték.