Konyhakéssel gyilkolt, felmentették

2007.12.11. 15:01
Felmentették azt a férfit, aki egy konyhakéssel leszúrta unokatestvérét, mivel tettét jogos védelemnek minősített a bíróság. Tény, a kés csak azután került elő, hogy az unokatestvér rendesen helybenhagyta a férfit, és bicskával kétszer meg is szúrta.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei bíróság büntethetőséget kizáró okból, jogos védelem címén mentette fel azt a férfit a gyilkosság vádja alól, aki 2005 novemberében megkéselte unokatestvérét.

A vádlott épp hazafelé biciklizett, s mikor Tiszadobon rokona háza elé ért, unokatestvére behívta borozgatni. A már kapatos rokon fehérborral kínálta a férfit, az azonban visszautasította az italt, mondván: nem szereti a fehéret. A házigazdában felgerjedt az indulat, szájba fejelte, majd combon rúgta, bicskájával hasba szúrta vendégét. Aki azonban megszédült, de talpon maradt, s a kertkapun át hazaindult.

A dühöngő vendéglátó azonban a nyomába eredt, s bicskával hátba döfte. A vádlott ekkor elővette kabátja zsebéből a magánál hordott konyhakést, s hasba szúrta támadóját, majd elmenekült. A hasba szúrt unokatestvér néhány percnyi szenvedés után kivérzett és meghalt.

A bíróság szerint a vádlott ugyan aránytalanul viszonozta a támadást, ám ez nem róható a terhére, ugyanis az elhúzódó és megalázó magatartás, valamint a bántalmazás olyan ijedtséget és felindulást váltott ki, ami lehetetlenné tette a precíz mérlegelést.