Heroincsempészettel vádolják Észak-Koreát

2003.05.06. 13:31
Ötven millió dollár értékű heroinnal kapták el az észak-koreai hajót. Az ausztrál kormány szerint az ország kormánya áll a csempészet mögött. Észak-Korea szerint az egész csupán az amerikaiak lejáratókampánya.
Phenjan kedden tagadta, hogy bármi köze lenne ahhoz a kábítószer-szállítmányhoz, amelyet az ausztrál hatóságok foglaltak le egy észak-koreai hajón a múlt hónapban. A phenjani külügyminisztérium a KCNA észak-koreai hírügynökség által közzétett állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy rágalomkampánynak tekinti azokat a gyanúsításokat, amelyek szerint az ország kormánya állna a kábítószer-csempészés mögött.

Az ausztrál hatóságok április 20-án ötven kilogramm heroint foglaltak le egy észak-koreai hajón, amelynek legénységét - köztük harminc észak-koreait - őrizetbe vették. A lefoglalt kábítószer értéke mintegy 50 millió dollár. Egyes feltételezések szerint Phenjan a kábítószer-csempészés hasznából szeretné bevételhez juttatni súlyos válsággal küszködő gazdaságát.

Az ausztrál külügyminiszter az ügy kipattanása után magához kérette Észak-Korea nagykövetét, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Phenjan bekapcsolódott a nemzetközi kábítószer-csempészetbe. Phenjan szerint az észak-koreai kormányt illető gyanúsítgatás annak a rágalomkampánynak a része, amelyet az Egyesült Államok irányít, hogy nyomást gyakoroljon Észak-Koreára a közelmúltban kirobbant nukleáris válságban. A Reuters brit hírügynökség emlékeztet arra, hogy a válság tavaly októberben robbant ki, amikor az Egyesült Államok azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy titkos program megvalósítását indította el nukleáris fegyverekhez szükséges dúsított urán előállítása céljából.