Pár nap múlva kerül haza a Blahán késelő fiú

2008.01.14. 21:29
A román hatóságok több hónapig nyomoztak, míg ujj- és tenyérlenyomat alapján azonosítani tudták a magát Krisztiánnak nevező 12 éves kisfiút, akit nem is így hívnak. A gyerek múlt csütörtökön megkéselt egy 15 éves fiút a Blaha Lujza téri aluljáróban. A kisfiú jelenleg egy intézetben van, a román hatóságokon múlik, mikor indulhat haza.

Egyelőre még nem tudni, hová viszik a kisfiút, aki késelt a Blaha Lujza téren, jelenleg gyermekotthonban van, magyar oldalról minden készen áll ahhoz, hogy elhagyja az országot, nyilatkozta hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorának Radoszáv Miklós, a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) igazgatóhelyettese.

Valószínűleg beletelik néhány napba, míg a román konzulátus elküldi a kiutazási okmányt, illetve azt a dokumentumot, amely megjelöli azt az intézményt, ahol fogadják a fiút.

Több hónapba telt, míg azonosítani tudták a magát Krisztiánnak nevező fiút, akit egyébként nem így hívnak. Valószínűleg Romániában is az utcán élt, és követett el bűncselekményt, mert a hatóságok ujj- és tenyérlenyomat alapján jöttek rá, hogy ki is ő.

Körülbelül fél-háromnegyed éve van Magyarországon, és feltehetően nem egyedül érkezett. Az igazgatóhelyettes szerint a fiú erkölcsi életkora és szocializáltsága 3-4 év. Ennek megfelelő szintű meséket adott le arról, hogy kivel és hogyan érkezett hazánkba.

Annyi viszont biztos, hogy innen egy romániai gyermekvédelmi intézetbe kerül. A szakember azt is elmondta, hogy egy hasonló korú ön- vagy közveszélyes magyar gyermeket speciális gyermekotthonba szállítottak volna. Ezt azonban nem lehet megtenni egy nem magyar állampolgárságú gyerekkel.

Radoszáv Miklós elmondta, hogy Európa más országaiban nem jellemző a büntethetőség korhatárának a csökkentése. Nem is ebben látja a hazai helyzet megoldását, hanem sokkal inkább a belátási képesség meglétéhez kötné a felelősségre vonás lehetőségét.

A fiú csütörtökön szúrt combon egy 15 éves fiút a Blaha Lujza téri villamosmegállóban, hogy megszerezze annak mp3-lejátszóját. A fiú életkora miatt nem büntethető, az intézetből - ahova rendőrök vitték az eset után - többször is megszökött.

Az eset nagy vihart kavart, több szélsőséges szervezet is hajtóvadászatot indított a fiú ellen. A hatóságok viszont tehetetlenek a 14 év alatti bűnelkövetőkkel szemben, mivel jelenleg semmilyen lehetőség nincs a 14 év alatti bűnelkövetők felelősségre vonására, igaz, az igazságügyi minisztériumban dolgoznak olyan jogszabályokon, amik alapján 14 éves kor alatt sem maradna bűn büntetlenül.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn azt mondta, a Blaha Lujza téren továbbra is fokozott rendőri jelenlétet tartanak fenn. Tafferner Éva hozzátette, a BRFK hétfőn szintén egyeztetett a román követséggel, a képviselettől azt az ígéretet kapták, hogy soron kívül kiállítják a kiskorú egyszeri kiutazási engedélyét. Amint ez elkészül és amint megvan az időpont és az, hogy ki, melyik román intézmény képviselője veszi át a fiút, a rendőrség átadja őt.