Száz embert ölhetett meg egy ukrán tömeggyilkos

2007.12.07. 11:44
Legalább hetven gyilkossággal vádolnak egy volt ukrán katonatisztet és rendőrt, aki 1980-tól kezdve erőszakolt, és gyilkolt meg nőket és kislányokat. Az egész világon csak két tömeggyilkos ölt meg több embert, mint az Ukrajnában december 16-án bíróság elé álló férfi.

Szergej Tkacs volt ukrán rendőr és családapa az eddigi ismeretek szerint 25 év alatt több mint száz áldozata életét oltotta ki. A férfit a december 16-án, Ukrajnában kezdődő perben hetven gyilkossággal vádolják, de további mintegy 30 ügyben még nyomoznak. Tettei miatt korábban már legalább tíz embert ítéltek el, akik - különféle rendőri módszerek hatására - általában beismerték az el nem követett bűncselekményeket. Ők mindaddig börtönben maradnak, amíg az adott ügyben Tkacsot jogerősen el nem ítélik.

Több száz gyilkosság

A világon csak két tömeggyilkos ölt meg több embert, mint Tkacs : az első Pedro Alonso Lopez, aki 1973-1980 között Ecuadorban háromszáz embert ölt meg, a második Bernard Prigan, aki 1948-1952 között 147 nőt erőszakolt és gyilkolt meg.

A volt Szovjetunió területén Tkacs az első, a második Andrej Csikatilo, a rosztovi hasfelmetsző, aki 1978-1990 között 53 nő és gyermek életét oltotta ki, a harmadik Anatalij Onoprijenko, aki 1989-1996 között 52 embert, köztük tíz gyereket ölt meg.

Brutális módszer

A módszer mindig ugyanaz volt: ivott egy vodkát, bevett egy altatót - ezt 3-as kevertnek nevezik - egy vasúti sín, vagy egy országút közelében keresett egy fiatal nőt, néha kislányt, akit megerőszakolt, majd megfojtott. Ezután magához vette az áldozat ékszereit, táskáját és fehérneműjét, majd bonyolult úton távozott a helyszínről, hogy a rendőrkutyák ne tudjanak szagot fogni. A tömeggyilkos indítékai között szerepelt, hogy bebizonyítsa a rendőrség vezetőinek szervezetük alkalmatlanságát.

A rendőrök szerint máig nem fogták volna el, ha nem öli meg egyik ismerőse hatéves kislányát, majd nem érzi úgy, hogy az ismerettség érdekében el kell mennie a temetésre, ahol felismerték a kislány barátnői.

Még a Kommunista Párt is vizsgálódott

Tkacsot a katonaság után a rendőrséghez irányították, és elkezdte a belügyi főiskolát, de munkahelyén súlyos hibát követett el, ezért elbocsátották a szervektől. Ezután dolgozott a vasútnál, több bányában, kolhozban - előbb a Krím-félszigeten, majd Oroszország különböző területein.

Először 1980-ban ölt, Krímbe 1983-ban költözött, 1984-ben történtek ott az első gyilkosságok. Mivel az azonos módon elkövetett tetteket nem sikerült felderíteni, még a Kommunista Párt központi bizottsága is vizsgálódott az ügyben, de Tkacs addigra máshová költözött. Sokkal óvatosabb lett, egy ideig évente legfeljebb kétszer gyilkolt, de az ezredforduló után megint felbátorodott.

Három felesége, négy gyermeke, több élettársa, sok ismerőse semmi gyanúsat nem észlelt nála.