Kivégezték a kubai komphajó eltérítőit

2003.04.11. 20:13
Kubában kivégezték a múlt heti kompeltérítési kísérlet három fő tettesét - közölték a havannai hatóságok. A kubai hajó fedélzetén negyven utas volt. Különleges egységek vér nélkül meghiúsították a hajó Floridába térítését.
A kivégzésről szóló tévébejelentésben a hatóságok rámutattak: a negyven utast szállító havannai kompot pisztolyokkal, késekkel hatalmába kerítő tizenegy személyt "a terrorizmus súlyos bűncselekményéért" ítélték el kedden gyorsított eljárással. Az eltérítés három fő felelősét, a "legaktívabb és legdurvább" elkövetőket - tekintettel tettük felettébb veszélyes voltára és a vádlottak magatartására - halálbüntetéssel sújtották, és kivégezték. Négy bűntársuk életfogytiglant, egy másik 30 évi börtönt kapott, míg három nőt 2-5 évi szabadságvesztéssel sújtottak.

Haláleset nélkül ért véget a túszdráma

A havannai komphajó utasai múlt pénteken szabadultak ki, miután szerdán nyolc-tíz, késekkel és pisztolyokkal felfegyverzett férfi eltérítette őket a Havannai-öbölben. A fegyveresek azt követelték a személyzettől, hogy vigyék őket az Egyesült Államokba. Miután csütörtökön a vízi járműből a kubai partoktól 50 kilométernyire kifogyott a hajóból az üzemanyag, és a jármű tehetetlenül sodródott a tengeren, a kubai hatóságok bevontatták a Havannától 50 kilométerre nyugatra fekvő Mariel kikötőjébe.

Pénteken a kikötőben veszteglő komphajóról a túszok beugráltak a vízbe a hajót körülvevő biztonsági ügynökök jelzésére. Ez megzavart túszejtőket, így az ügynökök feljutottak a hajóra és elfogták őket. Valamennyi túsz épségben és egészségesen szabadult ki a fogságból. A rendőrség letartóztatta a túszejtőket.

Elrettentő példa

Az elmúlt négy hét alatt két, Nueva Geronából Havannába tartó gépet is eltérítettek Floridába. Az Egyesült Államok havannai érdekképviselete igyekezett lebeszélni a további kalózjelölteket, figyelmeztetve őket: az Egyesült Államokban büntetés vár rájuk. Mindamellett a március 19-i késes gépeltérítés elkövetőit csütörtökön óvadék ellenében szabadlábra helyezték, miután a bírák úgy látták, hogy nem kell tartani a szökésüktől.

Kuba panaszkodott, hogy az elnéző amerikai magatartás ösztönzi gépeltérítőket. A pénteki kivégzéssel Havanna nyilvánvalóan elrettentő példát akart statuálni.