A magyar tinik isznak és drogoznak

2008.10.14. 18:00
Egy nemzetközi felmérés szerint a magyar fiatalok közül sokan szórakozásnak vagy az érvényesülés egyik útjának tekintik az erőszakot. A szakiskolások és az elvált szülők gyerekei közül többen drogoznak. A kutatásba került magyar fiatalok sőt a hackerkedés is előfordul, de a megoldás nem a büntethetőség korának lejjebb szállítása.

A 30 ország részvételével végzett nemzetközi felmérés eredményeit kedden ismertették az Országos Kriminológiai Intézetben, "Látens fiatalkori devianciák" címmel. Magyarországon 109 iskola 2200, 7-9. osztályos diákja töltötte ki a kérdőívet 2006 tavaszán. A nemzetközi kutatásban először vettek részt Közép- és Kelet-Európa rendszerváltó országai. A vizsgálat 2004-ben kezdődött, és Magyarország 2005-ben csatlakozott. A kutatást vezető Kerezsi Klára felhívta a figyelmet, hogy a felméréssel az iskolába nem járó fiatalokat nem érték el, "pedig az igazi problémák náluk vannak".

Vicces garázdálkodás

A kutatásban résztvevő Győry Csaba szerint sok megkérdezett fiatal úgy látja, "hogy az erőszak valamiféle szórakozás is egyben". A válaszok alapján az első apróbb bűncselekményeket 12 éves koruk körül követik el a gyerekek, és a lány elkövetők száma magasabb, mint az összbűnözésben. A fiatalok egyre több időt töltenek a kortársaik között, és mivel megnő az erőszakot általában elfogadó kortárs csoport befolyásoló szerepe, a csoportba kerülők nagyobb eséllyel lesznek elfogadóbbak az erőszakkal szemben. Az erőszak elfogadása mögött az állhat, hogy a média révén mindennapi élménnyé vált, hogy erőszakos cselekményeket látnak a fiatalok. A köztéri tárgyak megrongálása, zseblopás, bolti lopás nagyobb arányú azoknál gyerekeknél, akiknek állandó baráti társaságuk van, de nem tekintik a társaságukat bandának. Parti Katalin kutató szerint ennek az lehet az oka, hogy a tevékenységeket szórakozásnak tekintik és nem devianciának.

A közelmúltban kezdődött vita a büntetőjogi felelősség korhatárának leszállításáról. A kutatók szerint nem a 14 éves korhatár leszállítása a helyes út, hanem a bűnmegelőzési programokat átszabása. Ezeknek egyrészt a fiatalabb korosztályokra is koncentrálnia kell, másrészt a kortárs csoportnak, az iskolának sokkal nagyobb szerepet kell szánnia.

Elvált szülők drogos gyerekei

Kerezsi Klára arra hívta fel a figyelmet, hogy a vizsgálatban részt vett fiatalok 8,2 százaléka próbálta ki a kábítószert, míg 78,7 százaléka már fogyasztott alkoholt. A kriminológus szerint riasztó, hogy milyen korán összekapcsolódik az alkohol a szórakozással. A legtöbben azok közül, akik fogyasztottak alkoholt, a szüleikkel vagy más felnőttel együtt tették ezt. A kábítószer első kipróbálásának átlagos életkora 14 év. Ez jellemzően marihuánát, speedet vagy ecstasyt jelent, az úgynevezett keményebb drogokat fogyasztása pedig jellemzően 15-16 évesen kezdődik. Bolyky Orsolya, aki a fiatalok drog- és alkoholfogyasztási szokásait vizsgálta, az iskola-típusok szerinti különbségeket is kiemelte: a szakiskolások közül minden ötödik válaszolta azt, hogy már fogyasztott kábítószert, gimnáziumban és szakközépiskolában a drogot kipróbálók aránya jóval kevesebb (11-12 százalék) volt. A kemény drogokat használók felénél a szülők külön éltek, a nem fogyasztóknál ez az arány 20-22 százalék volt. A gyerekek két százaléka már árult kábítószert.

Letöltő generáció

A megkérdezett fiatalok 50,9 százaléka már töltött le jogvédett terméket, sőt nagy hányaduk a szülővel együtt. A fiatalok 7,8 százaléka pedig "hackerkedik" is, azaz hatolt már be illetéktelenül számítógépes rendszerekbe. A fiatalok 84 százaléka mondta azt, hogy van otthon számítógépük. Más felmérések szerint a magyar háztartások egyharmadában van PC. A felmérés szerint tehát valószínűleg ahol van iskoláskorú gyerek, ott megveszik a szülők a számítógépet.