Ismét füstölt egy Ikarus

2004.09.18. 14:14
Kis híján újabb BKV-busz gyulladt ki a fővárosban. A minőségellenőrzési vizsgálatok szerint típushibás Ikarus 435-ös vezetőjét egy autós figyelmeztette a füstre, a sofőr még időben eloltotta a már izzó, de még nem égő motort.
Le kellett szállítania az utasokat egy BKV-busz vezetőjének szombaton Budapesten, ugyanis a motortérben olaj került a porlasztóra és izzani kezdett. A z izzó olajat még a tűz keletkezése előtt eloltották, jelentette a BKV Rt. fődiszpécsere.

Szombat délelőtt a piros 73-as busz sofőrjét a Csömöri és a Fűrész utcánál figyelmeztette egy autós, hogy füstöl a kocsi hátulja. Az Ikarus 435-ös típusú busz sofőrje leszállt, az utasokat is leszállította, majd egy poroltóval eloltotta az izzó olajcseppet a motortérben.

Ebben az évben már hét BKV-busz motorterében keletkezett tűz, legutóbb szeptember 12-én hajnalban. Demszky Gábor főpolgármester pénteken rendelte el az újabb busztüzek megakadályozása érdekében a járművek napi diagnosztikai szemléjét, amely 100 millió forint körüli kiadást jelent a közlekedési vállalatnak.

Aba Botond BKV-vezérigazgató pénteken beszámolt arról, hogy a 412-es típusú, legújabb buszok tüzeit vizsgáló Tüv Hannover Kft. megállapításai szerint egyértelműen konstrukciós és anyaghiba okozza a tüzeket. Ugyancsak gyártói hiba idézte elő az Ikarus 435-ös járművek kigyulladását.