Nyolc év fogság után elengedtek egy osztrák lányt

2006.08.23. 20:41
Az iskolába tartó tízéves kislányt, nyolc éve egy fehér furgonba egyszerűen berántották. Szerdán hasonló körülmények között kirakták egy kocsiból. Mindenki az elrablót, egy ezermestert keres.

Hajtóvadászatot indított az osztrák rendőrség szerdán egy 44 éves alsó-ausztriai férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy 8 éve fogva tartott egy elrabolt lányt, aki furcsa körülmények között nyerte vissza a szabadságát a nap folyamán. Az osztrák tömegtájékoztatás beszámolói szerint rendőrök százai vannak talpon Kelet-Ausztriában, hogy előkerítsék a férfit, akiről feltételezik, hogy robbanóanyag is lehet nála.

A fokozott rendőri útellenőrzés miatt többkilométeres közlekedési dugók alakultak ki az S2-es és A23-as utakon. Wolfgang P.-t azzal gyanúsítják, hogy ő tartotta fogva 8 évig egy kelet-ausztriai házban Natascha Kampuscht, aki tízéves korában tűnt el. Natasa Kampusch 1998. március 2-án indult el otthonról az iskolába, de oda már nem érkezett meg. Egy kisiskolás szemtanú akkor azt állította: látta, hogy Kampuscht egy fehér kisbuszba rántották be. A rendőrök hiába kutakodtak az autó és a kislány után.

Magyarországon is keresték

A nyomozást Magyarországra is kiterjesztették, mert az eltűntnél volt az útlevele, és az édesapjával gyakran járt magyarországi ismerőseinél, azonban ez az irány is zsákutcának bizonyult. Még egy alsó-ausztriai telket is felásattak a rendőrök, ahol egy nyomozó a kislány maradványait sejtette, de nem találtak semmit.

A sajtóbeszámolók szerint furcsa körülmények között került elő a fiatal nő. Az ORF közszolgálati rádió úgy értesült: Deutsch-Wagramban a szomszédok értesítették a rendőrséget arról, hogy az egyik kertben egy nő bolyong, akit egy kocsiból löktek ki. A helyszínre érkező rendőröknek azt állította a nő, hogy ő Natascha Kampusch. A szomszédok felírták a kocsi rendszámát, amelyet a rendőrség Bécsben megtalált. Tulajdonosa ellen pedig hajtóvadászat indult.

Az ezermester

A hatóságok annyit közöltek, hogy a magát Natascha Kampuschnak nevező nőn nincsenek külsérelmi nyomok, de látszik rajta, hogy hosszabb ideje napfénytől elzárva élt. Vallomásából csak annyit tettek közzé, hogy egy házban tartották bezárva, rádiót hallgathatott, de tévét csak korlátozottan nézhetett, őrzője időnként megengedte, hogy videózzon, néha újságokat vehetett a kezébe. Megfelelően artikulálva beszél, tud írni és olvasni - adta hírül az osztrák hírszolgálati iroda egy nyomozóra hivatkozva.

Kampusch ezermesterként írta le fogvatartóját, így a rendőrség feltételezi, hogy akár robbanószerrel is felszerelkezett a gyanúsított, ezért robbanóanyag nyomai után kutatva is átvizsgálják a házát. A hatóságok már felkérték a szülőket, hogy nyújtsanak segítséget az előkerült személyazonosságának a megállapítása érdekében elvégzendő DNS-vizsgálathoz.