Áramhiány bénítja le Albániát

2005.11.07. 16:14
A szárazság miatt működésképtelenné váltak a vízerőművek az amúgy is áramexportra szoruló Albániában. Az áramhiány miatt napi alig négy-nyolc órát működik a hálózat.

Szinte megbénult az élet hétfőn Albániában, miután a tiranai kormány az egy évtizede nem látott energiahiány miatt országszerte szigorú áramkorlátozásokat vezetett be. A hatóságok naponta 4-8 órára korlátozták az áramszolgáltatást.

Erre részben az kényszerítette rá őket, hogy az elmúlt hónapok szárazsága miatt gyakorlatilag megbénult az ország egyetlen saját energiaforrását jelentő vízierőművek termelése, amely egyébként sem elegendő a szükségletek kielégítésére.

"Az ország súlyos energiaválság szélére sodródott" - hangsúlyozta Genc Ruli albán gazdasági miniszter.

Az albániai városokban ezentúl napi 15-18 órás áramkorlátozások várhatóak, a falvakban ennél is súlyosabb lehet a helyzet. A főváros, Tirana az elmúlt napokhoz hasonlóan hétfőn is áramfejlesztők zajától volt hangos, bár a közintézményekben, kórházakban, sütödékben és a külföldi nagykövetségeken biztosították az áramszolgáltatást.

A tiranai jegybank szerint Albánia tíz éve nem élt át ilyen mértékű energiahiányt, ami a gazdasági termelés jelentős mértékű visszaesését és a jövedelmek csökkenését vonja maga után az országban.