Elmenekült a netről a fojtogató álrendező

2008.08.29. 19:45
A kriminálpszichológus szerint árulkodó jel, hogy 30 év alatt semmit nem változott az ózdi fojtogató, avagy alternatív halálszínházas rendező Liebe Attila motivációja. A szexuális indítékra utal, hogy főként tizenéves tinilányokkal kereste a kapcsolatot a Myvipen. A csütörtök óta tartó hírverés következtében azonban egyelőre le kell mondania Liebe Attilának sajátos színházcsináló terveiről.

A rendőrség csütörtöki figyelmeztésének hatására feltehetőleg füstbe megy az ózdi fojtogatóként ismertté vált, magát színházi rendezőnek nevező és tartó Liebe Attila színitanoda alapítási terve. Liebe, aki 1978-ban egy amatőr színjátszó csoport vezetőjeként szituációs gyakorlat közben megfojtott egy fiatal lányt Ózdon, most Dornay Attila néven kereste fiatal lányok ismeretségét a Myvipen, hogy színészi ambíciókkal megáldott fiatalokkal vehesse fel a kapcsolatot, mondván, tehetségeket keres színi iskolájába.

Bár már háromszor is volt dolga a hatóságokkal fojtogatási ügyek miatt, Liebe nem került pszichiátriai kezelésbe. Amikor szabadságvesztésre ítélték a korábbi fojtogatási ügyek miatt, akkor készülnie kellett pszichiátriai szakvéleménynek, és mivel börtönbüntetést kapott, nem kényszergyógykezelést, feltehetőleg nem minősítették olyan mértékben beszámíthatatlannak, hogy ne tudná vállalni a felelősséget tetteiért, mondta Münnich Iván kriminálpszichológus az Index érdeklődésére. Hatósági szemszögből tehát ki lehetne indulni abból, hogy nem kóros az elmeállapota. Ennek azonban nagyban ellentmond a tény, hogy az elmúlt 30 évben egy fikarcnyit sem változott a motivációja, még a börtönbüntetések hatására sem, mutatott rá a kriminálpszichológus. "A szakma pedig tudja, hogy a szexuális indíttatású bűncselekmények motivációja sosem változik" - mondta Münnich, hozzátéve, hogy például a pedofil bűncselekményeknél is ez a helyzet: semmilyen terápia nem tudja megváltoztatni az elkövető személyiségét.

Liebe esetében érdekes adalék, hogy feltehetőleg képes arra, hogy kettős viselkedést produkáljon, ennek révén kerülhette eddig el a kényszergyógykezelést. Másik érdekes mozzanat, hogy képes volt adaptálódni a technikai környezet változásaihoz, kihasználja a rendelkezésre álló módszereket, így az internetes csatornákat a kapcsolatépítésre. "Komoly kockázata van, hogy áldozatokat talál, tisztában van vele, hogy a megfelelő csábító szöveggel a szereplésre vágyó fiatal lányokat könnyen meg lehet közelíteni". És mivel a fiatal lányok egy részénél a siker és a szereplés iránti vágy állandó, az effajta kereslet és Liebe vágyai könnyen találkozhatnak.

Törölt adatlap

A csütörtöki hír nyomán valóságos mentőakció indult az Index vonatkozó fórumán, az "Újra akcióban az ózdi fojtogató" című topikban: többen összefogtak és levelet küldtek Dornay Attila 767 ismerősének a Myvip-en (a 767-ből 762 nő, fiatal lány). Mindennek köszönhetően péntek délelőttre százzal csökkent Dornay myvipes kapcsolatainak száma, eltűnt a profilból a fénykép, majd nem sokkal dél után a Dornay Attila nevű felhasználói adatlap el is tűnt a Myvip rendszeréből.

Liebe Attila Friderikusz Sándor műsorában és "Dornay Attila" a Myvip-en

A levélküldésen fáradozó fórumozók egyébként érdekes jelenségre lettek figyelmesek: Dornay ismerősei között 250 Kitti és 278 Zsanett volt, szinte kivétel nélkül tizenéves lányok. Lehet, hogy csak alaptalan spekuláció, de e két női keresztnév az utóbbi évek nemi erőszakkal kapcsolatos bűnügyi híreinek gyakori szereplője volt. Mint ismeretes, nagy médiavisszhangot kiváltó eset volt a Simek Kittié; a 15 éves tótújfalui lány 2002-ben agyonlőtte alvó mostoha apját, aki éveken keresztül bántalmazta és szexuálisan zaklatta. Az emiatt két év két hónap börtönre ítélt Kittit 2005-ben részesítette elnöki kegyelemben Mádl Ferenc. E. Zsanett pedig a közelmúlt rendőrségi botrányainak egyik főszereplője volt, bár azt máig nem tudni, hogy mi az igazság a fiatal nő és az állítása szerint őt megerőszakoló rendőrök ügyében.

Münnich Iván ezzel kapcsolatban óvatosan úgy fogalmazott, elképzelhető, hogy a bulvármédia hatására jelent meg e két név ilyen számban Liebe ismerősei között. (Itt érdemes megjegyezni, hogy az úgynevezett kapcsolatépítő közösségi pirtálokon, mint az iwiw, vagy a Myvip nem feltétlenül jelent valódi ismeretséget egy bejelölt és visszaigazolt kapcsolat, sőt az esetek többségében a fiatalok versenyszerűen gyűjtik az "ismerősöket", gyakran vadidegeneket is felvéve közéjük. Így lehetséges, hogy Dornay Attila álnéven szereplő Liebe - aki egyébként nem árulta el korát és előéletét - több mint hétszáz fiatal lánnyal tarthatott virtuális kapcsolatot a Myvip rendszerében.)

Tehetségkutatás és halálszínház

Dornay neve egyébként még egy ingyenes honlapkészítő tárhelyen is megtalálható volt csütörtökig, de az Alternatív Színházi Szövetség honlapjáról (taps.mindenkilapja.hu) mostanra levett mindent, és csak a vendégkönyv olvasható, a nem túl barátságos üzenetekkel.

Az állítólagos színházi szövetség honlapjának Google által tárolt változata továbbra is megtekinthető, és ugyanígy elérhető a webhely "TEHETSÉGKUTATÁS 2007-2008" tárolt oldala és az "Ismerj meg minket" szekció tárolt változata is.

A "TEHETSÉGKUTATÁS 2007-2008" című szövegben az olvasható, hogy az "Országos Alternatív Színházi Szövetség 2007 őszén elnyerte az Oktatási Tárca által kíírt "Színházak a jövő Színházaiért" - című pályázatot. A pályázatban megfogalmazott legfontosabb cél a színház iránt fogékony és tehetséges fiatalok megtalálása, felkarolása és kinevelése a jővő színházai számára. A pályázatban elnyert 450 millió forint lehetővé tette számunkra, hogy az ország minden megyéjére kiterjeszthessük tehetségkutatásunkat, és a megyék székhelyein színitanodákat indítsunk be." A Magyar Nemzet pénteki száma ezzel kapcsolatban megírta, hogy egyrészt nemhogy nem indult pályázaton, de nem is létezik ilyen ilyen nevű színházi szövetség, másrészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyik pályázatán sem lehetne ekkora összeget nyerni. A tárca egyébként pénteken közelményben tisztázta egy másik napilap, a Magyar Hírlap tévedését, ami péntekre címoldali szalagcímben hozta, hogy a kulturális tárca 450 millióval támogatta az ózdi fojtogatót.

Kép "Dornay" tehetségkutató oldalán és illusztráció a Toxinház bemutatásához

A "Dornay-féle tehetségkutatás" a honlapon leírtak szerint nagyban támaszkodott volna a Myvipre és a Chat.hu-ra. "Véleményünk szerint ez az a két fórum, ahol a legtöbb fiatal, illetve az általunk megjelölt korhatár közötti ember érhető el viszonylag könnyen! Szokatlan ötletünk még a rutinos Chatelőket és Myvipezőket is meglepte, mert - az interneten tapasztalt visszaélések miatt - gyanakodva fogadták kezdeményezésünket! Szerencsére azonban az idő múlásával mind többen értették meg ennek a lényegét. Megyénként 25 embert szeretnénk felkarolni és biztosítani számukra a színitanodákban történő oktatást! És hogy kizárjunk minden fölösleges utazást, nagy nyilvánosság előtti vizsgadrukkot - szintén a színházak történetében egyedüliként - kidolgoztunk egy tehetségfelmérő-vizsgát, amelyet a jelentkező fiatalok msn keresztül is eltudnak végezni! Ez biztonságot nyújt számukra, mivel otthon, a számítógép előtt ülve mutathatják meg tudásukat! [...] a gyakorlati részben a vizsgázó a saját webkamerája előtt megpróbálja eljátszani mindazt, amit az elméleti részben írásban kidolgozott! Ennek megkönnyítése érdekében általában egyszerre két vagy több embert vizsgáztatunk egy kamerán keresztül! Ezek az emberek leginkább összeszokott, baráti társaságból kerülnek ki! A szervezés jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Esztergom, és Veszprém megyékben a legelőrehaladottabb, ezeken a helyeken előreláthatólag már január végén beindulnak a tanodák!" - áll a felhívásban, amit az "ORSZ.ALTERN.SZÍNHÁZI SZÖV. VEZETŐSÉGE", a színházi világban nem ismert, vagy egyáltalán nem is létező személyek "hitelesítettek".

Az "Ismerj meg minket" szekcióban bemutatott társulatok közt találhatjuk "Dornay Attila rendező" alternatív művészeti csoportját, a Toxinházat (a szó az angol méreg (toxin) és a magyar színház szavak összeolvasztásából származik). A Toxinházról a következőket lehet olvasni itt: "A TOXINHÁZ Alternatív Művészeti Csoport 1994-ben alakult Budapesten. Számos átalakuláson és válságos időszakon ment keresztül, de vezetőjük, Dornay Attila akaratereje és művészi elhivatottsága mindig segített áthidalni a nehézségeket! Hazánk egyik legérdekesebb, legmorbidabb, de egyben legsikeresebb alternatív társulata. [...] Ötvözik a pszichológiai színház, a sokkoló színház és a kegyetlen színház hagyományainak számos elemét, alapkövetelményük a totális átélés művészete. Legsikeresebb előadásuk 2005-ben a Budapesti Színházi Találkozón szinte minden különdíjat elvivő Othello modernizáció volt." Ezen kívül különféle fesztiváldíjakat említ az oldal és a lengyel Tadeusz Kantor örökösének mondja a Toxinházat. A Magyar Nemzet pénteki cikke rámutat, hogy Kantor "halálszínháza" nem a színpadi halálról szól, hanem az ember és a halál viszonyáról. A napilap megtalálta a leíráshoz mellékelt fotó eredeti forrását is: a Desdemonát hátulról fojtó könyökfogással tartó Othello a londoni Rosemary Branch Theatre honlapjáról származik.