Bíróság előtt az olaszliszkai gyanúsítottak

2006.10.17. 20:04
Egy hónappal ezelőtt Nagykerekiben is súlyosan bántalmaztak egy gázoló sofőrt. Olaszliszkán a rendőrség folyamatosan járőrözik, a helyieket telefonon és emailen fenyegetik. A három gyanúsítottat szerda délelőtt tíz órakor állítják bíróság elé. A bíróság előzetes letartóztatásukról dönt.

A rendőrség továbbra is három embert gyanúsít az olaszliszkai gyilkossággal. Őket szerda délelőtt tíz órakor állítják bíróság elé. A bíróság előzetes letartóztatásukról dönt.

A tragédia éjszakáján rajtuk kívül több személyt is előállítottak, de őket végül elengedték, mondta el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Higgadt tájékoztatást kérnek a magyar sajtótól roma médiaműhelyek
Az Olaszliszkán történtekkel összefüggésben azt kérik a magyar sajtótól roma médiaműhelyek, hogy továbbra is ragaszkodjanak a pontos és higgadt tájékoztatáshoz, közölte a Rádió C kedden az MTI-vel.
Érthető az az emberi reakció, amely egy kiváló ember halálát követte, de nem vonható felelősségre egy teljes népcsoport, több százezer roma származású magyar állampolgár néhány ember bűne miatt, olvasható abban közleményben, amelyet több roma médiaműhely jegyez.
Mint írják, azt kérik, hogy a magyar sajtó továbbra is ragaszkodjon a "pontos és higgadt tájékoztatáshoz". Az Olaszliszkán történtek "mélyen megdöbbentették" a szerkesztőség tagjait. "Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül, hogy a tragédia kiváltotta közhangulat sújtja a teljes roma társadalmat, ami nem megengedhető" - olvasható a Roma Sajtóközpont, a Roma Produkciós Iroda és a RomNet-Média Alapítvány aláírásával született közleményben.

A vezérőrnagy csillapított

A szemtanúk szerint újabb letartóztatás nem várható. Az Indexnek egyikük elmondta, hogy ketten rángatták ki autójából az áldozatot, a harmadik társuk később érkezett oda és a már földön fekvő, vérző embert egy acélbetétes bakanccsal fejbe rúgta. A szemtanú szerint ez volt a végzetes rúgás.

A szerencsétlenség másnapján fenyegető emailek érkeztek a község emailcímére., a Kossuth utcában lakókat (itt történt a tragédia) válogatás nélkül hívták ismeretlenek, és a házaik felgyújtását ígérték.

A fenyegetések miatt százan töltötték az éjszakát a környező erdőkben. A Magyar Rádió tudósítója szerint a csoportot csak Kökényesi Antal vezérőrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tudta lecsillapítani, aki megértette velük, hogy nincs mitől félniük. Ezt követően a helyi révészt hívták segítségül, hogy a folyón átkelt emberek biztonságosan visszatérhessenek otthonaikba.

A rendőrség folyamatosan járőrözik a településen, és nincs olyan információjuk, hogy bárki a falu megtámadására készülne.

A polgármesteri hivatalba kedden délelőtt érkezett meg a vasárnap halálra vert tiszavasvári pedagógus özvegye, akit Fekete Gyula tájékoztatott az esetről, majd kiállították számára az ilyenkor szokásos iratokat. A megrendült asszony virágot helyezett el, és gyertyát gyújtott a bűncselekmény helyszínén.

Nagykerekiben is volt hasonló eset

Az olaszliszkaihoz hasonló, de szerencsésebben végződő eset történt egy hónapja a Hajdú-Bihar megyei Nagykerekiben, erősítette meg az MTI információját kedden Vezendi Jánosné rendőr százados.

Az eset szeptember közepén történt a település belterületén, amikor egy 17 éves helybeli lány kerékpárjával nem adta meg az elsőbbséget egy keresztezésben az odaérkező pótkocsis teherautónak, s a pótkocsi kerekének ütközött. A teherkocsi vezetője azonnal megállt, s telefonon hívta a mentőket és a rendőröket.

Időközben a helyszínre érkeztek az egyébként nyolc napon belül gyógyuló, könnyebb sérülést szenvedett lány testvérei, akik nekiestek a sofőrnek és összeverték.

A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság miatt folytat eljárást az elkövetők ellen.