Elveszik az autóját az iváson kapott sofőrnek

2007.05.18. 16:16
Autójával fizethetnek a lengyelországi ittas vezetők cselekedetükért, ha a parlament a jövő héten elfogadja a szigorításokat tartalmazó törvénymódosítást.

Hamarosan a világ legszigorúbb ittas vezetés elleni törvénye születik meg Lengyelországban: 0,5 ezrelékes véralkoholszint fölött örökre elveszik a vezetőtől a kocsiját, és elárverezik - a bevételt egy jótékonysági szervezet kapja.

Kölcsönkocsi sem akadály

A szigorításról szóló törvénymódosítás már készen van, a tervek szerint jövő héten a parlament elé kerül. "Az egész világon nálunk van a legtöbb ittas vezető, tehát nekünk kell bevezetnünk a legszigorúbb büntetéseket" - indokolta a tervet a Dziennik című lapban a kormányzó PiS párt egyik képviselője. "Megnyugtatólag" hozzátette, hogy a kölcsönzött autók vezetői sem ússzák meg a dolgot: nekik ki kell fizetniük azt az összeget, amelyet a hatósági becsüs a kocsi értékeként megállapít.

Szégyentáblára is kirakják

Az ittas vezetőknek a komoly anyagi veszteség mellett még azt a megaláztatást is el kell szenvedniük, hogy arcképükkel az igazságügyi minisztérium honlapjára is kikerülnek. Súlyosbításként ugyanis bevezették a "világhálós szégyentáblát", ahol fél évig kiállítják a "küszöb felett" fogyasztó autósok fotóit.

Az elárverezett autók értékét az erőszakcselekmények (élve maradt) áldozatait segítő alapítvány kapja. Ami magát az árverezést illeti, annak elrendeléséről a március óta működő, ítéletüket a cselekmény elkövetésétől számított 24 órán belül meghozó bíróságoknak kell dönteniük. Lengyelországban évente mintegy 200 ezer ittas vezetőt kapnak el. A "feltankolt" sofőrök tavaly 3643 balesetet okoztak, s ezeknek összesen 404 halálos áldozatuk volt.