Lopott egy rendőr a Széna téri túszejtés helyszínén

2007.05.12. 09:53
Csütörtökön gyanúsították meg a II. kerületi kapitányság állományába tartozó rendőrtisztet azzal, hogy pénzt lopott a Széna téri OTP-fiókból, a túszejtés helyszínéről. Az ügyben a katonai ügyészség indított nyomozást, a rendőrtisztet azonnali hatállyal elbocsátották.

A katonai ügyészség nyomoz egy rendőr ellen, aki pénzt lopott a Széna téri túszejtés helyszínén, közölte a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője szombaton. Ács Tibor az esetről csak annyit mondott el, hogy csütörtökön gyanúsították meg a rendőrt azért, mert pénzt tulajdonított el a túszejtés helyszínén.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője közölte: "A sikeres Széna téri rendőri akciót követően egy kiegészítő feladatot ellátó rendőr méltatlanná vált beosztására és rendőri mivoltára, ezért őt az állomány illetékes parancsnoka azonnali hatállyal elbocsátotta. A rendőrrel szemben a büntetőeljárást a Budapesti Katonai Ügyészség folytatja".


Felvételeink a Széna térről (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

Jármy Tibor szóvivő az esettel kapcsolatban nem akart kérdésekre válaszolni.

A Színes Bulvár Lap szerint 460 ezer forintot vitt el a bankból a II. kerületi kapitányság állományába tartozó megtévedt rendőrtiszt, akit a bankfiók biztonsági kamerája buktatott le.

Ennyiért nem érdemes kockáztatni

A lapnak nyilatkozó kollégái értetlenül állnak az eset előtt. Mi szüksége lehetett a pár százezer forintra. ennyi pénzért még egy bűnözőnek sem érdemes kockáztatnia, nemhogy egy rendőrnek.

Jakab Géza, az OTP Bank biztonsági igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az OTP tett feljelentést, miután észlelték a pénz eltűnését a fiókban. A túszdrámát követően rovancsoltak a fióknál és ekkor észlelték, hogy hiányzik a pénzösszeg. A feljelentéssel együtt eljuttatták az illetékesekhez a biztonsági kamerák felvételeit, amelyek utalhattak arra, hogy hogyan tűnhetett el a pénz.

Május 4-én egy férfi ki akarta rabolni a Széna téri OTP-fiókot, azonban a rendőrök megjelentek a helyszínen, ezért túszokat is szedett. Ötmillió forintot és szabad eltávozást követelt, a kommandósok a pénzátadás közben csaptak le rá. Hatszor lőttek rá a túszejtőre, aki belehalt sérüléseibe.

Javítani kellene a bankbiztonságot

A Széna téri bankrablás-kísérlet két túszának jogi képviselője peren kívüli megegyezésre törekszik az OTP-vel, ugyanakkor rendkívül hiányosnak tartja a bankbiztonságra vonatkozó jelenlegi szabályozást.

A rablási kísérletben két túsz sérült meg: egy idősebb hölgynek a combját roncsolta szét a kommandósok egyik az elkövetőn áthatoló lövedéke, a 23 éves fiatalembernek pedig a tenyerén hatolt át a túszejtő golyója.

Arra a kérdésre, hogy perlik-e a rendőrséget, illetve az OTP-t az elszenvedett testi, lelki szenvedések miatt a túszok, Magyar György ügyvéd elmondta: az adatgyűjtés szakaszában tart az ügy. A védő szerint a rendőrség tevékenységével kapcsolatban kifogásolható lehet többek között, hogy egy Széna térihez hasonló túszmentő akcióban, miért használnak olyan tűzerejű fegyvereket, és olyan nagy áthatoló képességű lövedékeket, amelyek nem csak az elkövetőt, de az ártatlan civileket is sérüléssel fenyegetik.

Az ügyvéd szerint a pénzintézetnél szerinte sokkal hatékonyabb bankbiztonsági rendszabályokra lenne szükség és ezeket végre jogszabályokba kellene foglalni. Példaként említette, hogy megfelelően felfegyverzett, képzett, intézkedésre jogosult biztonsági őröket kellene golyóálló üveg mögött alkalmazni a bankfiókokban.

Magyar György úgy véli: szükség lehet olyan jelzőberendezésekre is, amelyek megakadályozzák, hogy gyanútlan civilek besétáljanak egy folyamatban lévő bankrablás kellős közepébe.

Hősként akart meghalni a túszejtő

A Széna téri bankrablás célja nem a meggazdagodás volt, állítja a Blikkben a múlt pénteken kommandós akcióban agyonlőtt férfi barátja. A túszejtő, Cseh István apjának akart pénzt szerezni, ezért követelt ötmillió forintot, ennyi pénz még a gazdagságra vagy a rongyrázásra sem elég, nyilatkozta a lapnak Silip Norbert.

A két férfi 1990-ben, a katonaságnál ismerkedett meg, egy évig szobatársak is voltak. „Olyan férfi volt, akivel még a sivatagba is elmennék úgy, hogy nála van a víz. Vakon megbíztunk egymásban” – jellemezte Silip lelőtt barátját. Elmondta azt is, hogy a katonaságnál tanultak meg tökéletesen bánni a fegyverrel.

Cseh Istvánt intelligens művelt embernek tartja, aki állandóan a háborúról beszélt, és gyakran politizált. Mikor meghallotta, hogy ő volt a Széna téri túszejtés elkövetője, arra gondolt, hogy biztosan így akart meghalni, hogy felfigyeljenek rá.