Lövöldözés a virginiai műszaki egyetemen, 33 halott

2007.04.16. 18:38
Az utóbbi évek legsúlyosabb lövöldözése történt hétfőn egy amerikai egyetemen. 33-an meghaltak, köztük az ámokfutó fegyveres is.
Jól vannak a blacksburgi magyarok
Rengeteg külföldi, köztük tíz magyar is tanul a virginiai műszaki egyetemen. Az ösztöndíjjal kint lévő magyarok jól vannak, bár mindenkit megdöbbentettek a történtek. Részletek itt >>>

Harminchárom ember - köztük az ámokfutó férfi - meghalt, és sokan megsebesültek az Egyesült Államokban, a virginiai műszaki egyetem kollégiumában és egyik osztálytermében történt hétfői lövöldözésekben. A rendőrség a délután öt órai sajtótájékoztatón azt közölte, hogy az ázsiai származású férfi féltékenységből kezdett lövöldözni az első helyszínen, hogy a másik helyszínen miért kezdett ámokfutásba, még nem világos. A rendőrök épp az első helyszínt biztosították, amikor megkezdődött a második mészárlás.

Későn figyelmeztették a diákokat

Az egyetem csak több, mint két órával az első lövések eldördülése után figyelmeztette a diákokat és a tanszékeket az egyetem levelezőlistáján.

„Az egyetemnek is felelőssége van a halálesetekben, mert az első lövöldözés után nem tettek semmit” – nyilatkozta az AP-nek a 18 éves Billy Bason, aki a kollégium hetedik emeletén lakik. Charles Steger, az egyetem elnöke elmondta, a hatóságok hibásan feltételezték azt, hogy egy belső konfliktus miatt kezdődött a lövöldözés, és az elkövető ezután el is menekült a kampuszról. „Nem volt indok arra, hogy azt feltételezzük, további támadás várható” – fogalmazott Steger.

Az elnök hozzátette, hogy az első lövöldözés után lezárták a kollégiumot, és még az email kiküldése előtt értesítették a diákok tanácsadóit, valamint többeket szétküldtek, hogy kopogjanak be a diákokhoz, és figyelmeztessék őket. Az utasítás szerint a diákoknak bent kellett maradniuk a szobáikban, és minél távolabb tartózkodni az ablakoktól. „Csak az adott időpontban ismert információk alapján lehet döntést hozni, nem volt több óránk gondolkodni, mit tegyünk” – mondta Steiger.

George Bush elnök helyi idő szerint délután négykor sajtótájékoztatón fejezte ki megdöbbenését. Szavai szerint a virginiai lövöldözés minden amerikai közösséget és iskolát megrendített. Az áldozatok hozzátartozóit legmélyebb együttérzéséről biztosította és kérte Istent, hogy segítse a sérültek mielőbbi felépülését.


Képek a helyszínről

Az állami egyetem honlapján megjelent tájékoztató szerint az első, a West Ambler Johnston Hall kollégiumi épületben történt lövöldözés után a fegyveres eltűnt az egyetem területén, ezért a diákoknak azt tanácsolták, hogy ne menjenek az ablakok közelébe.

Két helyszínen lőtt az ámokfutó

A CNN jelentése szerint a második lövöldözés órákkal később történt. Az AP beszámolója szerint az ámokfutásnak az vetett véget, hogy a lövöldöző férfi öngyilkos lett, az azonban még nem világos, hogy a tettes az egyetem diákja volt-e. A CNN szerint a Blacksburgban található felsőoktatási intézményben pánik tört ki, többen menekülés közben kiugrottak az ablakokból.


Ambler Johnston Hall

Az egyetemi lövöldözés két helyszínét lezárták, a diákokat kimenekítették, a sérülteket a környék négy kórházában ápolják. A történteket az FBI vizsgálja, egyelőre annyit tudni, hogy helyi idő szerint reggel negyed nyolckor érkezett a vészhívás a 911-es segélyhívószámra, hogy a West Amber Johnston Hallban lövöldözés tört ki és többeket meglőttek. Két órával később a Norris Hallból jelentettek lövöldözést. Az egyelőre nem világos, hogy az egyes helyszíneken hány áldozata volt az ámokfutónak. Az ABC értesülése szerint a Norris Hallban több mint huszan haltak meg.

Az még kérdéses, hogy miképp juthatott át akadálytalanul az ámokfutó a kollégiumból a Norris Hallba, a két helyszín meglehetősen távol van egymástól, a két épület közt egy jókora nyílt terület, egy sportpálya is található.


Virginia Tech - shooting
Uploaded by vkmag

A CNN-en bemutattak egy videófelvételt is, amit az egyik diák készített. A felvételen jól hallható, ahogy a lövések követik egymást, a CNN-en megszólaló szakértő szerint félautomata fegyvere lehetett az ámokfutónak, a lövések közti szünetek hosszúsága legalábbis erre utal.

Columbine-effektus?

A hatóságok egy éven belül immár második alkalommal kényszerültek bezárni lövöldözés miatt a 26 ezer diákot oktató egyetemet. Tavaly augusztusban az egyetem közelében egy szökött fogoly elfogására indított hajtóvadászat közben egy kórházi őr és a helyettes seriff vesztette életét, s ezért a tanév első napjának órái elmaradtak. Az utóbbi napokban egyébként több bombariadó is volt az egyetemen, ami miatt emelt szintű biztonsági intézkedések voltak érvényben.


A két helyszín (Forrás: www.cos.vt.edu)

A mostani lövöldözés a legsúlyosabb iskolai lövöldözés az Egyesült Államok történetében. 1999-ben tizenkét diákot és egy tanárt lőtt le a coloradói Columbine középiskolában két tanuló, majd végeztek magukkal. Azóta több hasonló vérengzés is történt, a kriminológus és pszichológus szakértők Columbine-effektusról beszélnek az utóbbi évek vérengzéseivel kapcsolatban.

A lövöldözés híre sokkolta és elszomorította II. Erzsébet brit királynőt, fogalmazott közleményében a Buckingham-palota. A királynő a május elején esedékes amerikai útja során ellátogat két napra Virginiába, de addig is folyamatosan tájékoztatják az aktuális eseményekről, írja a BBC.

„A köztársaság elnöke megdöbbent és elszörnyedt, mikor hallotta a virginiai egyetemen történt lövöldözés hírét” – mondta hétfő este Jacques Chirac francia elnök.

Bloggerek az ámokfutásról

Az eseményeket követő órákban már több száz angol nyelvű blog foglalkozott a virginiai lövöldözéssel. A webnaplók többsége a helyi és országos tévécsatornákon látott, valamint a hírügynökségek által kiadótt jelentéseket kommentálta.

Az egyik virginiai professzor azt írja blogjában, hogy a helyi campusoknak, hogy az egyetemi épületek nyitottak. A diákok, professzorok és látogatók szabadon járkálhatnak. "Ma ez a világ a múlté lett. Legmélyebb együttérzésem a Virginia Tech közösségének és családjaiknak. Ezek a sötét történések mindannyiunkat megérintettek", írja Deb.

Egy másik blogger, Captain Ed arról ír, hogy az egyetem fegyvermentes övezet volt. S bár korábban volt egy tervezet, mely engedélyezte volna a lőfegyver birtoklását, a virginiai közgyűlés elutasította azt.

"Most hallom, hogy már 32 halottja van a mai Virginia Tech tragédiának. Továbbra sem tudok semmit azokról a barátaimról, akik az egyetemen dolgoznak. Remélem minden rendben van. (...) Amit érzek... Nem igazán tudom szavakba önteni. Mélyen szomorú és reménytelen...", írja vthokie96.

"Azt hiszem ez az első alkalom, hogy féltem az életem, mert ez bármelyik egyetemen megtörténhetett volna. Még 9/11 sem volt ilyen rémisztő hatással rám. Mérhetetlenül tragikus elképzelni azokat az embereket, akiket ártatlanul öltek meg a szobáikban és a campusban. Mindazonáltal, továbbra sem gondolom, hogy meg kellene fontolnunk a halálbüntetést, függetlenül a virginiai gyakorlattól", írja thedavisivan.

"Sikerült elérnem az egyik ismerősömet a Virginia Technél, és jól van. Másoktól hallom, hogy a másik ismerősöm épp órán volt, mikor a lövöldözés történt, de ő is jól van. (...) A barátaimtól hallottam, hogy a lövöldöző az elsőévesek épületébe ment, a barátnőit kereste, majd valami veszekedés után lelőtte. Majd átment egy mérnöki épületbe, ahol több mint 30 embert megölt az egyik tanteremben." írja one_gusterfan.