Polgárjogot szereznének az LSD-nek

2006.01.11. 11:02
Száz éve született Albert Hofmann. A svájci kutatóvegyész centenáriumi éve áttörést hozhat legfontosabb felfedezése, az LSD számára. A pszichedelikus drog negyven évi démonizálás után gyógyszerként nyerhet polgárjogot.
Démonból gyógyszer - az LSD hatvan éve

A száz éve, 1906. január 11-én született Albert Hofmann a Sandoz gyógyszercég kutatóvegyészeként 1938-ban szintetizálta az anyarozs aktív hatóanyagából a lizergsav-dietilamidot (Lisergsäure-diethylamid, LSD-25, drogos szlengben papír, trip). A szerrel először 1943. április 16-án végzett öntesztet: fantasztikus hallucinációkról, tudata kitágulásáról számolt be, és egyből a szer pszichiátriai felhasználhatóságára következtetett.

Az LSD-vel a hatvanas évek közepéig folytak szabadon kísérletek, az egyre elterjedtebb utcai használat és az ezzel párhuzamosan megindult démonizálás miatt a Sandoz végül az export felfüggesztése mellett döntött. Ebből az időből származnak a közismert történetek a magukat tornyokból levető, öntudatlanul ámokfutó drogosokról szóló sajtójelentések is. Ezek többsége teljesen megalapozatlan kitaláció volt, a fennmaradó esetekben pedig bebizonyosodott, hogy nem az LSD, hanem a politoxikomán droghasználat során elfogyasztott egyéb szerek - lónyugtatók, alkohol, stb - okoztak balesetet. Ugyanakkor tény, hogy az LSD nagyon erős pszichikai hatású, a hallucinációk évekig visszatérhetnek, az élményt feltétlenül hasznos szakértő pszichiáterrel megosztani is feldolgozni.

Az LSD erős hatásaiban többen egy spirituális forradalom, egy új hit megtalálásának lehetőségét vélték felfedezni. A pszichedelikus mozgalom élére Timothy Leary, a Harvard kutatója állt, akit tevékenysége - a fél Harvard betrippeltetése - miatt hamarosan felfüggesztettek állásából. Az amerikai hatóságok üldözése elől a közeli Mexikóba, az LSD-vel azonos hatású pszilocibint tartalmazó gombák egyik termőhelyére menekülő Leary haláláig hippipápaként hirdette a pszichedelikus megújulásnak, a tudathorizontok kitágításának forradalmi örömhírét.

Az LSD-vel szembeni merev politika az utóbbi években kezdett fellazulni. Mivel a szernek gyakorlatilag semmilyen testi mellékhatása sincs - húsz perccel a bevétel után gyakorlatilag már kimutathatalan a szervezetben - óvatos kutatások kezdődtek orvosi felhasználásának lehetőségéről. A pszichedelikus szerek orvosi felhasználásának új úttörői Pszichedelikus Kutatások Multidiszciplináris Szövetsége néven szervezetbe is tömörültek.

Az LSD pszichiátriai használatának engedélyezését kezdeményeznék brit pszichiáterek a halucinogén drog feltalálója, Albert Hofmann születésének századik évfordulóján. Ben Sessa pszichiáter márciusban vitaindító előadást tart a Pszichiáterek Királyi Kollégiumában az LSD terapeutikus felhasználásának engedélyezését kezdeményezve, írja a Guardian.

Amennyiben sikerrel jár, az LSD negyven évnyi démonizálás után végre elfoglalhatná helyét az orvoslásban.

A tudat kitágításának démona

Albert Hofmann svájci vegyész az LSD szintetizálása után önteszteket végzett, melyek során azonnal szembesült a drog erős pszichikai hatásaival. Felfedezését rögtön megosztotta az orvostársadalommal, ami a hatvanas évek közepéig kiterjedt kísérleteket folytatott a szerrel.

Az LSD pszichoterápiás hatékonyságát számos kísérlet igazolta, de mivel a drog a hatvanas években az utcán is megjelent, a politika lecsapott. Bár használatának semmilyen egészségkárosító mellékhatását sem tudták bizonyítani, mégis betiltották - előbb az Egyesült Államokban, majd a világ többi országában is.

Pedig az ötvenes-hatvanas évek kísérleteiben az LSD jól vizsgázott. Számos olyan pszichiátriai esetben hozott megoldást, ahol a hagyományos módszerek kudarcot vallottak. Az LSD ugyanis szinte teljesen felszabadítja a használó tudatalattiját, így a legelfojtottabb élményeket is feltárja.

Megoldotta a megoldhatatlant

A brit LSD-kutatás egyik úttörője, Ronie Sandison többek között beszámolt egy fulladási élményes nő esetéről. A súlyos rettegéstől szenvedő nőnél a hagyományos terápiás módszerek rendre kudarcot vallottak. Pár milligramm LSD azonban előhozta a múltbeli emlékeket. Mint kiderült, a rettegést kiváltó élmény még gyerekkorában érte az asszonyt.

Nyolcéves korában vásárlás közben elkeveredett édesanyja mellől, a boltos pedig, akitől segítséget kért, letapizta. Mint a terápiás beszélgetések során kiderült, az élmény szexuális életére is kihatott és elidegenítette a férfiaktól is, idézi Sandisont a Guardian.

Óvatos haladás

A most az LSD-kísérletek újbóli engedélyezését kezdeményező Sessa szerint komoly hátrányt kell ledolgozni, írja a Guardian. A drog negyven éve tartó démonizálása miatt a pszichiátriai oktatásban évtizedekig nem is beszéltek az LSD-ről. Pedig ezekben az évtizedekben a depresszió szinte népbetegséggé vált, így szerinte nincs is kínálkozóbb alkalom az újbóli kísérletezésre.

Sessa tisztában van vele, hogy szigorú tabukat döntöget, és nem lesz könnyű dolga. Reményeit táplálhatja, hogy a kábítószer elleni harcot keresztes háborúként értelmező Egyesült Államokban is változóban van a hangulat. Az elmúlt években Amerikában több kísérletet is engedélyeztek az LSD, a varázsgomba hatóanyag, a pszilocibin és a korábban kizárólag kéjdrogként ismert, de hatékony fájdalomcsillapítóként és kedélyjavítóként is bevállt MDMA, azaz az extasy kísérleti vizsgálatát.