Keresztbe fordult futóval landolt egy gép

2005.09.22. 14:43
Több tévétársaság élőben közvetítette a JetBlue amerikai légitársaság egyik gépének kényszerleszállását. A pilóták végül sikeresen leszálltak az utasszállító repülőgéppel annak ellenére, hogy keresztbe fordult első kerékkel kellett végrehajtaniuk a veszélyes manővert.

A JetBlue amerikai légitársaság Burbankből New Yorkba tartó szerdai járatán a felszállás után nem sokkal jelezték a műszerek, hogy gond van az első kerékkel. A katasztrófával fenyegető műszaki hiba miatt a pilóták és a légiirányítás végül hosszas kockázatelemzés után úgy döntöttek, hogy Los Angeles nemzetközi repülőterén megpróbálják letenni a gépet. Az Airbus 320-assal a kényszerleszállás előtt három órán át köröztek Los Angeles körzetében a levegőben, hogy elfogyjon az üzemanyag.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A személyzet végül szerda délután, hat óra húszkor sikeres kényszerleszállást hajtott végre az utasszállító repülőgéppel a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren, annak ellenére, hogy keresztbe fordult első kerékkel kellett végrehajtani a veszélyes manővert (a kényszerleszálláskor az első futómű a gép hossztengelyére merőlegesen állt). A landolást több tévétársaság is élőben közvetítette, miután tudomást szereztek a kialakult vészhelyzetről.

A földet érést követően az első kerék gumiabroncsa kigyulladt, majd leszakadt; a leszállópálya betonját az utolsó métereken már a futómű fémfelnije karcolta, de egyéb baja nem esett a gépnek. A mentőalakulatok és tűzoltók azonnal körbevették az Airbust, amelynek fedélzetéről épségben leszállították a 140 utast és a hatfős személyzetet.