Mohamednek neveztek el egy a plüssmacit

2007.11.26. 15:13
Akár hat hónap börtönt is kaphat egy tanárnő Szudánban, mert hagyta, hogy diákjai Mohamednek nevezzék el játékmackójukat.

Egy angol származású tanárnőt azzal a váddal tartóztattak le Szudán fővárosában, Karthoumban, hogy inzultálta az muszlim vallást és Mohamed prófétát. Az 54 éves Gillian Gibbons megengedte hat-hétéves diákjainak, hogy Mohamednek nevezzenek el egy játékmackót.

Az eset több hónappal ezelőtt történt, a rendőrség azután fogta el a pedagógust, hogy az utóbbi napokban több szülő reklamált az oktatási minisztériumban. A szudáni brit nagykövetség szóvivője a BBC-nek elmondta, nem egészen értik, miért is helyezték vád alá a tanárnőt. „A Mohamed egy nagyon gyakori név Szudánban, valószínűleg a gyerekek is ezért választották” – tette hozzá.

A BBC tudósítója, Amber Henshaw úgy tudja, Gibbons akár hat hónap letöltendő börtönbüntetést is kaphat. Az iskola januárig zárva tart, ugyanis félnek az esetleges következményektől. Az igazgató elmondása szerint ez az egyik legkényesebb téma Szudánban, így lehetséges, hogy a feldühödött emberek még bántalmaznák is a tanárnőt.