Autókra támadnak a madarak Angliában

2006.03.26. 13:00
Leszaggatják az ablaktörlőket és a szélvédőt is betörik a varjak az angliai Warwick-ban. Aki ellenáll, azt megkergetik, pedig a tudósok szerint csak kíváncsiak a madarak.

Mintha Hitchcock Madarak című filmje kelt volna életre az angliai Warwick-ban: varjak rendszeresen megtámadják a gépkocsikat. A madarak egy cseppet sem félnek az emberektől, a tulajdonos szeme láttára szaggatják ki a gépkocsik ablaktörlőit, összekarcolják a fényezést a motorháztetőn. Egy asszonyt, aki megpróbálta elhessegetni a szárnyas agresszorokat, a madarak megkergették - olvasható a Lenta című orosz hírportálon.

A varjak mielőtt támadásba lendülnének eszelős károgásba kezdenek, majd nekiesnek a kiszemelt gépkocsinak. Némely esetben a madarak az autó alá másznak, hogy az alvázat csipkedjék csőrükkel, mások a szélvédőt veszik célba. Egyes autótulajdonosok műanyag fóliával próbálják megóvni az üveget, ám a varjak eszén nehéz túljárni, hiszen azonnal széttépik a védőréteget, hogy aztán zavartalanul az üvegnek eshessenek.

A Királyi Madárvédő Egyesület (The Royal Society for the Protection of Birds) szerint tavasszal, költés idején teljesen természetes , hogy a varjak agresszívebbé válnak.

"Igen okos és játékos lényekről van szó, akik szívesen érintkeznek más intelligens állatokkal, amilyeneknek az embert tartják. Amikor unatkoznak, a varjak, különösen a fiatalabb egyedek, akárcsak a suhancok, rosszalkodni kezdenek, ám a gépkocsik ellen intézett támadásokat egyszerű kíváncsiság motiválja" - vélik az ornitológusok.

A szakértők egyébként a warwickiaknak azt tanácsolják, hogy viseljenek fejfedőt, támadás esetén pedig "beteg madarat" imitálva hadonásszanak karjaikkal. A lakosok feltehetően megfogadják a tanácsot, egyebet úgysem tehetnek, hiszen sem a városi előjáróság, sem a rendőrség nem érzi magát illetékesnek madárügyben.