Madárpókokat loptak Kisvárdán

2008.04.08. 12:02
Jobbára ártalmatlan az a két pók, amiket terráriumostól vittek el egy magánlakásból.

Elloptak két madárpókot hétfőn egy kisvárdai fiatalembertől. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az ügyben a fiatalember egyik barátját hallgatták ki, de tagadta a lopást. Őt és egy másik fiatalt a meglopott póktulajdonos édesanyja engedte be előzőleg a lakásba, ahonnan a pókok terráriummal együtt eltűntek. A 7 és a 15 centiméter nagyságú pókok még nem kerültek elő.

Azt nem tudni, hogy az ellopott pókok a madárpókok melyik fajához tartoztak, annyi bizonyos, hogy halálos veszedelmet feltehetően nem jelenthetnek az emberre. Juhari Bálint, hüllőszakértő a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az afrikai és ázsiai fajok között vannak mérgezőbbek, de felnőtt ember számára ezek sem jelentenek halálos veszélyt.

Magyarországon kereskedelmi forgalomban inkább a nagyobb, színesebb dél-amerikai fajok találhatóak meg, ezek gyengébb méreganyaggal rendelkeznek és a szőrük válthat ki az erre érzékenyeknél kellemetlen allergiás reakciót. Fontos azonban, hogy a darázscsípéshez hasonlóan a kifejezetten érzékeny emberek bele is halhatnak a pók marásába.