Jane's: Új maffiaharc kezdődött Magyarországon

2006.08.30. 09:56
Egy brit biztonságpolitikai szaklap szerint új maffiaharc kezdődött Magyarországon. A Jane's elemzésében olvasható, hogy a bűnözői csoportok megerősödése egyre veszélyesebbé válik a társadalomra. A maffiabandák elkezdtek harcolni a piacokért, miközben a magyar hatóságok csak a koldusmaffiát tudták ellenőrzésük alatt tartani.
Az utóbbi években megerősödtek a magyar maffiacsoportok, egyre nagyobb szerepet játszanak a hazánkban működő szervezett bűnözésben, még az orosz bűnszervezeteket is felülmúlják - állítja elemzésében a Jane's brit biztonságpolitikai szaklap.

A magyar maffia kezdi kiterjeszteni befolyását a társadalom egészére, tagjai a politikába és a gazdasági szférába is beszivárognak. Ez az alvilág foglalkozik a prostitúcióval, a védelmi szolgáltatásokkal, a drogkereskedelemmel, az embercsempészettel és a pénzmosással, de a magyar maffia óriási károkat okoz a környezetben is - állítja a lap, melynek tanulmányából a Magyar Nemzet közöl nagyobb írást.

A brit cikk szerzője úgy véli, Magyarország többek között azért vált vonzóvá a szervezett bűnözői csoportok számára, mert közlekedési rendszere fejlett, és a hatóságok egy részét nem képezték ki megfelelően a szervezett bűnözés elleni harcra.

Földi László, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója elmondta: bizonyos politikai érdekkörök összeérnek a tisztára mosott maffiapénzekkel.

A Jane's cikke szerit a magyar hatóságoknak jórészt csak a koldusmaffia ellen sikerült eredményeket elérni.

Az elemzés szerinte a csoportok megerősödése egyre veszélyesebbé válik a társadalomra. Nemcsak a korrupció melegágyává tették Magyarországot, de újra elkezdtek harcolni a piacokért, mivel a gazdasági fejlődés lassulása miatt egyre kevesebb bevételre tehetnek szert.

Részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.