Ide hozza a calabriai maffia a pénzét

2007.08.23. 15:51
Egy olasz államügyész szerint Magyarország az egyik befektetési célországa a calabriai maffiának. A duisburgi hatos gyilkosság is az említett csoporthoz köthető.

Nicola Gratteri, a szicíliai Reggio Calabria államügyésze szerint Magyarországot is pénzmosásra használja a maffia. "A calabriai maffia, a 'ndrangheta klánjai Közép- és Kelet-Európában, főként Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Oroszországban fektetik be kábítószer-kereskedelemből származó bevételeik hatalmas részét" - mondta. Gratteri már húsz éve foglalkozik a helyi maffiával. Szerinte külföldön is erőteljesebben kellene fellépni a bűnözői csoportokkal szemben. Ezzel Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosának a javaslata mögé állt. Frattini azt akarja, hogy egész Európában lefoglalhassák a hatóságok a maffiához köthető javakat. Akkor is, ha a vállalkozások, ingatlanok egyébként legálisan működnek. Az olasz bűnözői csoportok jórészt éttermekbe, hotelekbe fektetik pénzüket Kelet-Európában.

A 'ndrangheta nevű calabriai csoport külföldi befektetései a duisburgi leszámolás miatt vált aktuális témává. Múlt héten a német városban hat embert öltek meg egy pizzériában. A gyilkosságok a calabriai maffia két klánja közti háborúhoz kapcsolódik a nyomozók szerint.

A 'ndrangheta nevű csoport a Cosa Nostra szétverése után, tíz évvel ezelőtt szerveződött. Kokain- és fegyverkereskedelemből szerzik legnagyobb bevételeiket, amelyeket sokszor legális üzletekbe fektetnek, rendszeresen külföldön. A külföldi üzletelésre már 1998-ban felhívta a figyelmet a csoport egyik akkor lebukott tagja. Ő így foglalta össze a külföldi terjeszkedésről szóló véleményét: "Ahol pizza van, ott maffia is van". A duisburgi eset kapcsán vette elő az olasz sajtó az akkori mondást.

Gratteri szerint a duisburgi leszámolás a klán módszereinek megfelelően a legsúlyosabb büntetést jelentette. Első körben a vétkező fejét WC-be dugják vagy levizelik a lábát. Újabb hiba esetén fejbe lövik az illetőt. Épp úgy, ahogy ez a duisburgi hat áldozattal történt.