Csuklyásmajom bolyong Csongrádban

2004.08.11. 14:27
A Szegedi Vadaspark szakmai vezetője megerősítette az Indexnek azt az információt, hogy egy, vélhetően a palicsi állatkertből megszökött csuklyásmajom kószál Csongrád megye déli részén. A múlt héten már megpróbálták befogni a tájidegen kisemlőst, sikertelenül.
Egy csuklyásmajom bolyong napok óta Csongrád megye déli részének erdeiben, adta hírül a Független Hírügynökség. Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark szakmai vezetője az Indexnek megerősítette az információt és elmondta, másfél hete ő maga is látta Ásotthalom környékén az állatot (Cebus capucinus; nyelvújítás kori nevén nyöszörgő mimők). Akkor megpróbálták elaltatni, de a mozgásához mind a négy végtagját valamint a farkát is használó kistestű emlős olyan magasra mászott, hogy nem érte el a lövedék.

Csuklyásmajom (Cebus capucinus)
Ha meghéhezik, kunyerál

A beszámolók szerint a majomnak különös szokásai vannak, ha megéhezik, akkor élelmet koldul a környéken, de arról is érkezett bejelentés, hogy egyszerűen ellopta, amire szüksége volt. A legutolsó bejelentés szerint szerda reggel Öttömös környékén találkoztak a helybéliek az állattal.

A csuklyásmajom Magyarországon veszélyes állatnak minősül, "meg kell tartani a két lépés távolságot" - figyelmeztet a szakember, aki szerint az állat akkora, mint egy jól megtermett macska. A majom akár betegséget hordozhat, tette hozzá Veprik.

A vadaspark munkatársainak nincs információjuk arról, hogy a környéken bárki is tartana ilyen állatot, ezért feltételezhető, hogy egy jugoszláv majomról van szó: Verplik szerint Szerbia és Montenegró Államközössége palicsi állatkertjéből szökött meg a kisállat.

A majomszökés nem az első eset Csongrádban, tavaly a szabadkai állatkertből szökött majmot kellett kilőniük a csongrádi vadászoknak.