A börtönben tesz képviselői esküt Malinák Árpád

2003.01.30. 08:55
A kunszentmiklósi testület néhány tagja csütörtökön bevonul a kecskeméti börtönbe, hogy Malinák Árpád letehesse képviselői esküjét. A polgármester úgy gondolja, hogy egykori kampányfőnöke koncepciós per áldozata, a független testületi tag szerint nem szerencsés a helyiek "jogrendbe való hitét" elbizonytalanítani, míg a lemondott szocialista helyi politikus a lakosság hangulatát boncolgatja.
Malinák Árpád, a Rovás-Írás című közéleti-ifjúsági kulturális havilap felelős kiadója, főszerkesztője, mindenese azt írta tavaly januári jegyzetének utóiratában: "azért októberig valahogy kitartok_!!" Utalva a választásokra, melyen az általa támogatott fideszes Bődi Szabolcs legyőzheti az egykori tanácselnököt, a függetlenként induló Mózes Ernőt.

Bődi Szabolcs nagy fölénnyel győzött, Malinák Árpád viszont az általa annyira várt októberben, hat nappal az önkormányzati választások előtt, előzetes letartóztatásba került. A helyiek egy része koncepciós pert, Rákosi-rendszert, fekete autót emlegetett. Mások nem lepődtek meg azon, hogy a nőtlen, nyolc általános végzett, a kilencezres kisvárosban szokatlanul durva kampányt vezető Malinák pórul járt. A fogdában ülő képviselő végül 1955 szavazattal, a második legtöbbel, az új képviselőtestületnek is tagja lett. Csakhogy esküjét eddig nem tudta letenni.

A vádirat

A január elején benyújtott vádirat szerint Malinák a Kiskunsági Ifjúsági és Kulturális Egyesület (KIKE) elnökeként 2000 októbere óta tizennégy polgári szolgálatra jogosult illetményét és egyéb juttatásait vette fel több mint egymillió forint értékben. A fiatalembereknek cserébe nem kellett munkát végezniük az egyesületben. A gyanú szerint két alkalommal abban az esetben tekintett volna el Malinák a polgári szolgálat teljesítésétől, ha az érintettek orálisan kielégítik. Azóta újabb nyomozás indult. A vádirat szerint 280 ezer forint állami támogatással nem tud elszámolni.

A barát

Teljesen hülyeségnek tartja
A KIKE irodájában a kultúrák különös keveredése figyelhető meg. Malinák íróasztala fölött Nagy-Magyarország térképe és Orbán Viktor egy különösen jól sikerült portréfotója, a mellette lévő helyiségben a Pokolgép együttes posztere Kalapács József és a többiek dedikálásával: "Malinák Árpádnak és a KIKÉ-nek szeretettel". Az újságtartóban Demokrata, Metal Hammer, Utolsó Figyelmeztetés. Pártai László villanyszerelő, a KIKE tagja azt hajtogatja, mint mindenki, aki Kunszentmiklóson Malinák pártját fogja. Hogyan lehet az, hogy egymillió miatt börtönben van, miközben mások "százmilliós ügyekkel a hátuk mögött" szabadlábon védekeznek.

Az orális szex vádját "teljesen hülyeségnek" tartja, barátja ilyen jellegű érdeklődéséről tudna, hiszen régóta ismerik egymást. A KIKE irodájából együtt sétálunk át a polgármesteri hivatalba, ahonnan Kecskemétre kell mennie bíróságra, de még mielőtt rosszra gondolna az ember hozzáteszi: "szakértőként egy ügyben".

A polgármester

Azért szorgalmazza, mert Malinák munkanélküli
A polgármester ajtaja nyitva, ki-be járnak rajta a miklósiak papírlapokkal kezükben. Félfogadási idő lehet, amely megszakad, és fél óra múlva, amikor végzünk, három ember is ül a széken a titkárnő szobájában. Bődi Szabolcs biztos benne, hogy nem véletlenül a választások előtt pattant ki a botrány, csak "visszafelé sült el", mert a testületbe egyetlen MSZP-s került be, az is lemondott, Malinák pedig "ötszázzal több szavazatot kapott a prognosztizáltnál". A két fiú ügyét, akiket a vádirat szerint orális szexre kért kampányfőnöke, a volt polgármester karolta fel. Egyikük édesanyja most is itt dolgozik a polgármesteri hivatalban, de nincs ok megválni tőle, mert "munkáját rendesen ellátja".

Malinák Bődi kampánystábjának "egyik motorja" volt, veszélyes politikai ellenfeleket "bírósággal eltakarítani" nem lenne szabad. Csütörtökön végre leteheti a képviselői esküt. Ezt azért szorgalmazza a polgármester, mert Malinák munkanélküli, házát még korábban eladta a KIKE ügyei miatt - "ez egyéniségéből következik" -, jól jön neki a havi negyvenezer forint.

Az apa

Malinák Árpád apja, aki időközben megérkezik a polgármester irodájába, azt mondja, hogy fia akkor követett el hibát, amikor beismerő vallomást tett, mert "azt hitte", hogy akkor hazajöhet. Különben sem tudja egy olyan ember, aki még nem volt börtönben, hogy milyen "lelki terror" megy odabent. A hivatal előtt, az utcán mondja el, hogy az "Árpi jó gyerek", de nem kellett volna magát ennyire "beleártani" a politikába. Nem tanult ugyan, nemrég tette le a nyolc általános mellé biztonsági őri tanfolyamot, hogy "legyen valami papírja".

A független

Barátai, párttársai segítsék ki
Kurdi János a testület független tagja, a helyi vízművek üzemmérnökségének vezetője csütörtökön - Aláccsal ellentétben - nem utazik a kecskeméti börtönbe, hogy Malinák Árpád letegye képviselői esküjét, mert Bődi "a testület beleegyezése nélkül" ilyet nem kezdeményezhetett volna, márpedig "de jure" az ülés napirendi pontjai között ilyen nem szerepel. Azzal, hogy a polgármester koncepciósnak minősíti ezt az esetet, "megkérdőjelezi a Magyar Köztársaság alkotmányos jogrendjét". Nem szerencsés a helyiek "jogrendbe való hitét" elbizonytalanítani.

Gondolnia kellett volna a sajtóvisszhangra is, továbbá kíváncsi, hogy mit szólnak az ügyhöz Pesten "pártszinten". Azt sem helyesli, hogy annak is jár képviselői juttatás, aki "nem dolgozik", a tiszteletdíjat nem lehet a "kampánymunkáért járó jutalomként" adományozni. Ha Malináknak anyagi gondja vannak, akkor "barátai, párttársai segítsék ki".

A szocialista

Nem a baloldaliak vitették el
Vida Richárd tizenegynéhány éves fiatalember 1989 tavaszán hazament a birkózóedzésről, leült a fotelbe és meghalt. Azóta rendezik meg minden évben a róla elnevezett emlékversenyt, amelyet Bíró Károly szervez, most is "ez tölti ki" ideje egy részét. Ő volt az MSZP vesztes polgármester-jelöltje. A testületbe azért, egyedüli szocialistaként, bejutott, de nyomban le is mondott. A fideszes többség boldogságát beárnyékolta, hogy "van egy kommunista köztünk", de olyan hangokat is lehetett hallani, hogy "majd visszük magunkkal a Medgyessy Péterhez pénzt kérni". A választási hadjárat során "a lakosság" véleménye Malinák letartóztatás után változott meg, ha nem vitték volna el, akkor a testület "másképp nézne ki". A letartóztatás és a választás közötti hat nap "szörnyű volt". Azzal gyanúsították meg, hogy ők, baloldaliak vitették el Malinákot. Nem is érti, hogy vannak olyanok, akik elhiszik ezt "2003-ban, illetve 2002-ben".

A kocsmáros

A Rózsa kocsmában beszélik meg
A jelenlegi polgármester ellenfelei szerint Bődiék a Rózsa kocsmában beszélik meg, hogy milyen irányba vezessék a falut. Ez már csak azért is "kézenfekvőnek látszik", mert a tulaj Alács Sándor, a képviselőtestület fideszes tagja. Egy néni áll a pultnál, köszöni, hogy a múltkor megkapott egy segélyt, és sír, mert családjának van egy alkoholista tagja - a televízió hangos, a párbeszédet nem lehet jól hallani -, aki "reménytelen helyzetbe került". A vendégek a pedofil képeket közzétevő kispesti polgármestert ócsárolják. "Az a mocsok megúszta." A kocsmáros csodálkozik, hogy mit keres nálam a helyi lap, mert "idegen vagy errefelé, még nem láttalak". A Malinák-ügyről az a véleménye, "erről keveset beszélnek", hogy a mai világban egy szerkesztőt csak úgy elvinni nem lehet.