Halálra tapostak 88 embert Manilában

2006.02.04. 08:36
Legkevesebb 88 embert tapostak halálra szombaton egy manilai stadion mellett. amikor a harminczeres tömegben elterjedt,
A CNN információi szerint 73, a BBC értelésülései szerint már 88-ra nőtt a halálos áldozatok száma abban a tolongásban, ami szombaton reggel alakult ki egy manilai stadionnál. A sérültek száma meghaladhatja a kétszáznyolcvanat.
#alt#
Tekintse meg képeinket!

Nyereményekért álltak sorba

Az áldozatok többsége nő - közölte a Fülöp-szigeteki főváros egyik vezető tisztviselője a helyi rádióban.

Az Ultra stadion körül harmincezres embertömeg gyűlt össze, hogy bejusson a Wowowee nevű televíziós show-műsorra, amikor kitört a lökdösődés. A tömeg egyszerre elindult a kapuk felé, abban a hiszemben, hogy azokat kinyitották, hirtelen pánik tört ki, s az elöl lévők közül 88 embert halálra tapostak. Egy túlélő szerint a szervezők félig kinyitották, majd újra becsukták a kapukat.

ABS-CBN televízió különböző vetélkedőkkel elegyített műsora rendkívül népszerű, főként azért, mert értékes nyereményeket, így autókat is szétosztanak. Az emberek már az előző nap kezdtek gyülekezni a stadionnál, hogy belépőjegyhez jussanak.

Az izgalomnak az volt az oka, hogy a tombolajátékon részt vevő sorsjegyeket a kapuknál lehetett átvenni, így mindenki a lehető leghamarabb szeretett volna hozzájutni a sorsjegyhez - mondta el az egyik túlélő. A hátul lévők még akkor is nyomták előre a tömeget, amikor már sokan a földön feküdtek. A show-műsort a katasztrófa miatt lemondták.

A rendőrség közlése szerint ötven ember a helyszínen vesztette életét, a többiek a kórházba szállítást követően haltak bele sérüléseikbe. A kórházak zsúfolásig tele vannak sebesültekkel, még a parkolókban is helyeztek el sérülteket.

A kórházban ápolt sérülteket Glorian Macapagal Arroyo, az ország elnöke is meglátogatta, Noli di Castro alelnök pedig a helyszínen irányította a mentési munkálatokat.

Az elmúlt tíz év hasonló eseményei
1996. október 16., Guatemala: Guatemalavárosban a Guatemala-Costa Rica labdarúgó vb-selejtező előtti tolongásnak 84 halottja és 150 sérültje volt.
2001. április 11., Dél-Afrikai Köztársaság: Johannesburgban 43 szurkoló halt meg és 155 megsérült a Kaizer Chiefs-Orlando Pirates bajnoki mérkőzésen kitört pánik következtében.
2001. május 9., Ghána: 126 ember halt meg az accrai labdarúgó-stadionban. A pánik azután tört ki, hogy a rendőrség lezárta a stadiont, és könnygázzal próbált véget vetni a szurkolók rendbontásának. A sebesültek száma elérte a 150-et.
2002. január 27., Nigéria: Mintegy 1000 ember vesztette életét Lagosban egy lőszerraktár felrobbanása nyomán. Az áldozatok többségét menekülés közben taposták agyon vagy abba a mély vízű csatornába fulladtak bele, amelybe belevetették magukat.
2005. január 25., India: Egy hindu zarándokhelyen 257 embert tapostak halálra Bombaytól 300 kilométerre.
2005. augusztus 31., IRAK: Bagdadban 648 ember vesztette életét abban a pánikban, amely az öngyilkos merénylőktől félő síita zarándokok tömegében tört ki.