Szabadon engedték a betörőgyilkos farmert

2003.07.28. 15:59
Szigorú biztonsági körülmények között engedték szabadon Tony Martint. A norfolki farmer 1999-ben egy 16 éves betörőt megölt, társát megsebesítette. A sebesült áldozat szintén most szabadult, a rendőrség bosszútól tartott.
Szabadlábra helyezték hétfőn Tony Martint. A brit farmer 1999-ben lelőtte a norfolki házába betörő 16 éves Fred Barrast, 29 éves társát, Brendan Fearont pedig megsebesítette. Martint elsőfokon gyilkosságért életfogytiglanra ítélték. Fellebezése után jelentősen enyhítették büntetését, emberölésért kapott öt évet.

A mostani döntés még ezt a büntetést is enyhítette, az ítélet kétharmadának letöltése után annak ellenére szabadon engedték, hogy korábbi kegyelmi kérvényeit a megbánás hiányában elutasították.

Martin szabadonbocsátására megerősített biztosítás mellett került sor. Nemrég szabadult ugyanis az egy másik bűncselekmény miatt börtönbüntetését töltő Fearon is. A két férfi szabadulása előtt terjedő "szóbeszéd" szerint mindkettejük életére törtek. Martin ügyvédje szerint védence nem forral bosszút, a rendőrség mégis a biztosítás mellett döntött.

Nagy-Britanniában az elmúlt években komoly vita folyik arról, meddig mehet el valaki tulajdona védelmében. Az angolszász jog az európainál kiemeltebben védi a magántulajdont.