Megszívhatja, aki nem figyel az M3-on

2007.10.12. 14:47
Október közepén várhatón megszűnik az elterelés az M3-as Budapestről kivezető szakaszán, amely a figyelmetlen autósokat reménytelen zsákutcába tereli. Aki csak a közeli bevásárlóközpontokba akar eljutni, és nem figyel az elterelést jelző táblákra, egy idő után már nem tud letérni az autópályáról, s azonnal rögzíti a kamera, hogy nincs matricája.

Olvasónk az M3-as kivezető szakaszán Fót felé szeretett volna lekanyarodni a bevásárlóközpontokhoz. Emiatt matricát sem vásárolt, hiszen ez a rövid szakasz még díjmentes. Az M3-on kifelé haladva azonban meglepve tapasztalta, hogy az autópályáról nem lehet lehajtani a bevásárlóközpontokhoz. Kénytelen volt tovább menni az autópályán, amelynek ezt követő szakasza viszont már fizetős.

„Rögtön a lezárt lehajtó után ott vannak a matricaellenőrző kamerák, ide terelik az autósokat, hogy aztán lekamerázzák őket”, vélekedett olvasónk. Ő és néhány hasonló cipőben járó felháborodott autóstársa emiatt le is állt az út mellett, és rendőrt hívtak.

A fóti lehajtó több mint egy hónapja le van zárva az M0-s autóút csomópontjának építése miatt, erről minden lehetséges fórumon tájékoztattuk az autósokat és természetesen az elterelés ki is van táblázva, közölték az Index kérdésére az Állami Autópálya-kezelő kommunikációs osztályán.

Az autópálya forgalmi ügyeletese azt közölte: az autósoknak figyelniük kell a tájékoztató táblákat az elterelésekről, a 13-as kilométertől ugyanis továbbra is ellenőrzik a matricák érvényességét. Aki nem veszi figyelembe az elterelésről szóló táblákat és matrica nélkül tovább hajt az M3-on, annak számolnia kell a következményekkel, közölte az ügyeletes.

Öt fix traffipaxot telepítenek az M0-ásra

Az M0-ás körgyűrűn 4-5 hónapon belül öt fix telepítésű traffipax működik majd, sűrítik a rendőrség és a Közlekedési Hatóság ellenőrzéseit, valamint megvizsgálják, mely szakaszokon vezessenek be előzési tilalmat - jelentette be Kákosy Csaba a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kabinetfőnöke és Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettes.

A rendőrség két-három naponta tart majd ellenőrzéseket. Az intézkedésekre a megnövekedett forgalolom és a sok baleset miatt van szükség. Az autóút biztonságát hosszú távon az M0-ás fejlesztése oldhatja meg: 2010-re a déli szakaszon 2x3 sávra, plusz leálló sávra bővítik a jelenlegi 2x2-es sávos leállósáv nélküli útpályát.