Kidobták az embriókat

2006.11.27. 08:00
Kártérítési perek indulhatnak a SOTE I. Számú Női Klinikája ellen, mivel 1998-2000 között legalább ötszáz, életképes, de be nem ültetett embriót semmisítettek meg, írja a Blikk. Az embriókat a páciensek kérésére le kellett volna fagyasztani, de kapacitás hiányában csak a megsemmisitésükről tájékoztatták a gyermekre vágyó nőket.

Legalább ötszáz embriót dobtak ki a SOTE I. Számú Női Klinikáján a Blikk értesülései szerint. A bulvárlap úgy tudja, hogy bár 1998. július 1. óta a törvényi előírások szerint minden meddőségi centrumnak rendelkeznie kellene fagyasztó- és tárolókapacitással, a SOTE klinikáján csak 2001 óta fagyasztják le az életképes, de be nem ültetett embriókat.

A SOTE klinikáján Konc János, a Magyar Asszisztált Reprodukciós Társaság elnöke vizsgálódott. A törvénysértés gyanúja miatt etikai vizsgálatot kezdeményezett.

A mesterséges megtermékenyítést megelőző hormonkezelés során a meddő nők hat-nyolc petesejtet termelnek meg. Ezeket megtermékenyítik, és kettőt beültetnek méhükbe. A maradék sorsáról a páciens dönthet, a tapasztalatok szerint az esetek kilencven százalékában lefagyasztatják a fel nem használt embriókat.

Erre a törvényi előírások szerint a kórházaknak lehetőséget kell adniuk, ha házon belül nem oldható meg a probléma, más kórházban kell lefagyasztani az embriókat. A Kaali Géza, a Kaali meddőségi klinika alapítója szerint a döntés kizárólag a páciensé.

A SOTE klinikáján nem ez volt a helyzet. Mivel csak 2001. januárjától kaptak engedélyt az embriók lefagyasztására, addig a megmaradt embriókat kidobták. Papp Zoltán, a Sote tanára szerint az embriók megsemmisítéséről minden esetben tájékoztatták a betegeket, írja a Blikk.

Kaali professzor szerint azonban nem erről, hanem a jogaikról kellett volna tájékoztatni a pácienseket. A Blikknek nyilatkozó ügyvéd szerint az ügyben kártérítési perek is indulhatnak.