Kitört a himlőjárvány az Egyesült Államokban

2008.07.10. 10:36
1997 után újra himlőjárvány tört ki az Egyesült Államokban. A vírust utazók hurcolhatták be, többek között Svájcból és Belgiumból.

15 amerikai államban 127 ember betegedett meg az utóbbi tíz év legsúlyosabb himlójárványában, jelentette a Reuters. Az amerikai Járványügyi Központ (CDC) jelentése szerint a betegek többsége nem volt beoltva az erősen fertőző megbetegedés ellen.

A járványt tengerentúlra utazó amerikaiak terjeszthették el. A CDC tíz országot tart gyanúsnak: Svájcot, Izraelt, Belgiumot, Olaszországot, Indiát, Németországot, Kínát, Pakisztánt, Oroszországot és a Fülöp-szigeteket.

A himlő az 1963-ban kezdődött oltóprogramnak köszönhetően az Egyesült Államokban amúgy nincs jelen, 2000-ben kihaltnak is nyilvánították az Egyesült Államokban.

A vírusszakértők azonban továbbra is fontosnak tartják a gyermekek immunizálását, pont az ilyen esetekre tekintettel. Ezt azonban nehezíti, hogy egyre nagyobb az ellenállás a védőoltások ellen, gyakran vallási okokból utasítják el a szülők gyermekeik beoltását.

A himlő egyébként világszerte feltámadóban van. A brit egészségügyi hatóságok tavaly ismét honosnak minősítették a vírust, amit korábban már sikerült kiirtani. Szerencsére a himlő egyelőre csak kisebb járványokat okozott. Az Egyesült Államokban 1989-91-ben volt az utolsó nagy járvány, akkor ötvenötezren betegedtek meg, 123-an pedig meghaltak.