Gyilkos afrikai méhek támadtak Kolumbiában

2001.03.30. 09:34
Több mint ötven embert csíptek meg a kolumbiai Barranquilla város északi részén afrikai gyilkos méhek, miután néhány fát nyíró kertész megmozdította az agresszív rovarok fészkét. A méheket az ötvenes években telepítették Dél-Amerikába.

A sérülteket a helyszínen el tudták látni, különleges oltóanyagot fecskendeztek be nekik. A televíziós híradásokkal ellentétben nem kellett senkit kórházba szállítani, és halálos áldozata sem volt a balesetnek.

Méhcsípés esetén igyunk sok vizet!

Az afrikai méh sokkal vadabb európai társánál
A polgári védelem az El Tiempo napilapnak nyilatkozó munkatársa szerint egyetlen megcsípett személy sem volt allergiás a méhcsípésekre. A hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, speciális ládákat helyeztek el, hogy a méhek oda beleszálljanak. Egyik polgári védelmi munkatárs szerint az afrikai méhek érzékenyek a fényre és hangra. A lakosságnak azt tanácsolták, hogy csípés esetén sok vizet fogyasszanak, illetve, hogy a csípések helyét jegeljék.

Az ember vitte az afrikai méheket Dél-Amerikába

Az afrikai méhek sokkal agresszívebbek, mint európai társaik. Az afrikai méheket az 1950-es években telepítették át Dél-Amerikába, a kiterjedt trópusi területen jobb gyűjtési teljesítményt vártak, mint mérsékeltövi rokonától. Évekkel később már számos elvadult kolóniát találtak az afrikai méhutódok között. Az afrikai méh évi 300-500 km-t utazva 1999-re elérte az USA déli államait (Nevada, Kalifornia, Arizona, New Mexico és Texas). A méhek 1999-ben Los Angelesbe is elértek.

A gyerekekre veszélyesebb a csípés

Méhek a politikában
Sri Lankán ez év február 2-án a kormányzati erők egész méhcsaládokat zúdítottak a legnagyobb ellenzéki párt tüntetőire. Az ellenzéki párt rovarirtóval szerelkezett fel, ám a tüntetés végül bogármentesen zajlott le.
Az emberek átlagosan testtömegük minden kilogrammjára számítva 20 csípést képesek elviselni. Eszerint egy átlagos felnőtt több mint 1000 csípést is kibír, míg egy gyermeket már 500 szúrás is megölhet. Mindemellett az arra fogékony embereknél már egyetlen szúrás is allergiás sokkot és halált is tud okozni. Az Egyesült Államokban minden évben 34-szer annyian halnak meg méhcsípés következtében, mint kígyómarás miatt. Az afrikai méh áldozatára rajokban támad, s így ezek a méhek többi társuknál súlyosabb reakciókat tudnak okozni.