Hazahozták Mehmet Karcsikát

2007.04.08. 19:12
Hazatért Mehmet Karcsika vasárnap délután a Malév menetrend szerinti 201-es járatával Budapestre. A gyereket apja vitte el Törökországba két és fél évvel ezelőtt anyja engedélye és tudta nélkül. A gyereket azóta az anyának ítélték, az apa ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki. A nyomravezetőnek négyezer eutót ajánlott a fiú megtalálásában segédkező alapítvány.

Földesi Szabó László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnöke, aki az édesanyjával együtt kísérte Budapestre Mehmet Karcsikát, elmondta: a négyezer euró nyomravezetői díj hozott végül is sikert a kisfiú megtalálásában, akire egy Isztambultól 40 kilométerre fekvő kisvárosban találtak rá. Az alapítvány elnöke hozzátette: a négyezer eurónyi díjat ezer euróval emelték meg a török nyomravezető kérésére.

A kisfiú édesanyja megérkezésüket követően, Budapesten Ferihegyen újságírók előtt elmondta, hogy az alapítvány szombaton értesítette őt, hogy megtalálták a fiút. Tízéves kisfiát három éve nem látta, a fiú nem beszél magyarul, és hiányzik neki édesapja, akivel évek óta együtt élt. "Természetesen az apjának lehetősége lesz látogatni a gyermeket, amint a Karcsika 2004 júliusában történt elrablásáért zajló per lezárul" - tette hozzá a fiú édesanyja.


Hazahozták Mehmet Karcsikát

Földesi Szabó László kifejtette: a Karcsit elrabló édesapa ellen Magyarországon és Törökországon is elfogató parancsot adott ki a hatóság, szombat hajnalban tartóztatták le, de valószínű, hogy az eredetileg kétszer hat hónapos börtönbüntetését felfüggesztett büntetésre enyhítik. "Ma reggel kiengedték az édesapát, és Karcsika beszélhetett is vele telefonon" - közölte Földesi Szabó László. A fiút 2004 júliusában török édesapja, Tüysüz Mehmet a láthatásról nem vitte vissza az édesanyjához, hanem kicsempészte őt szülőhazájából, Magyarországról Törökországba.

Az édesapa, ellen a magyar hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a gyermek jogellenes külföldre szöktetése miatt. A szegedi bíróság, később pedig a török bíróság is jogerősen az édesanyának ítélte a kisfiút. Bár a török férfi ellen nemzetközi és török elfogatóparancs is volt, a hatóságok nem találták meg. Az édesanyának az Egymásért Egy-Másért Alapítvány nyújtott segítséget fia felkutatásában. Az idén február 28-án négyezer eurót, azaz egymillió forintnak megfelelő összeg ajánlott fel az alapítvány nyomravezetői díjként, ami végül eredményt hozott. Az édesanya az újságíróknak elmondta: a tervek szerint Karcsival a következő hónapokban pszichológus foglalkozik, és várhatóan szeptemberben már iskolába megy.

Polgár Viktor, a külügyi tárca szóvivője elmondta: az, hogy hazahozhatták Mehmet Karcsit, a magyar miniszterelnök, a magyar diplomácia, a török hatóságok és a Egymásért Egy-Másért Alapítvány erőfeszítéseinek köszönhető. Polgár Viktor emlékeztetett arra, hogy a török miniszterelnök magyarországi látogatásakor Gyurcsány Ferenc szóba hozta a fiú ügyét. Akkor a török miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy személyesen utánajár a Magyarországról törvénytelenül elvitt magyar kisfiú ügyének, és minden lehetséges intézkedést megtesz mielőbbi felkutatása és hazajutása érdekében. Recep Tayyip Erdogan 2005. májusában, miután Gyurcsány Ferenccel tárgyalt, kijelentette: "Tüysüz Mehmet Károly felkutatása érdekében már korábban is történtek lépések, de hazatérésem után újabb intézkedések megtételét várom el a rendőrségi és más szervektől".

Polgár Viktor közölte: a miniszterelnökök mellett a magyar külügyminiszter, valamint az isztambuli magyar főkonzul Székelyné Németh Mária is mindent megtett az ügy rendezése érdekében. Hozzátette: sokat köszönhetünk Isztambul kormányzó helyettesének, Ergun Gündörnek, valamint a török hatóságoknak. A külügyi szóvivő külön kiemelte az Egymásért Egy-Másért Alapítvány erőfeszítéseit, amit az alapítvány munkatársai tettek a fiú hazahozatala érdekében.