Felfüggesztett börtönbüntetést kapott embercsempészetért Mehmet Tüysüz

2007.08.08. 12:54
Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Mehmet Tüysüzt, Mehmet Károly édesapját. Mehmet Tüysüzt embercsempészet, közokirat-hamisítás és kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt ítélték el.
Mehmet Tüysüzt

Két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki szerdán a Szegedi Városi Bíróság Mehmet Tüysüzre, aki korábban Törökországba csempészte kisfiát. Az ítélet jogerős. A török-magyar állampolgárságú férfi élt azzal a jogával, hogy lemond a tárgyalásról, így ügyét gyorsított eljárásban bírálták el. Mehmet Tüysüzt embercsempészet, közokirat-hamisítás és kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt ítélték el.

A kiskorú gyermek Törökországba csempészéséhez 2004 nyarán hamis útlevelet készíttetett; ebben három férfi segített, akiket már korábban elítélték. Egyikük hasonló korú gyermekének adatait használták fel a hamis okmányhoz, amellyel elhagyták az országot. Az ügyész indítványára a bíró társtettességet állapított meg, amelyet súlyosbító körülményként értékelt.

Mehmet Tüysüz ellen szólt az is, hogy tudott arról a korábbi bírósági ítéletről, amely az anyánál helyezte el a gyermeket. Enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az apa beismerő vallomást tett, megbánta tettét, önként jött vissza Magyarországra, büntetlen előéletű és egy kiskorú gyermek után tartásdíjat fizet.

Mehmet Tüysüz a tárgyaláson azt mondta, mivel magyarországi vállalkozása nem működött sikeresen, Amerikában vállalt munkát, ahová családja vízum hiányában nem követhette. Két év után tért haza, akkor derült ki számára, hogy élettársa már más férfival él, illetve hogy gyermekét az anyánál helyezték el olyan ítélettel, amely nem szabályozza a láthatást. Mivel ebben később sem tudtak megállapodni az anyával, nem látott más utat arra, hogy kapcsolatban maradhasson a kisfiúval.

A férfi 2004. július 10-én elvitte az anya beleegyezésével a gyereket volt élettársától úgy, hogy másnap estig visszaviszi. Aznap este azonban már elhagyták Magyarországot. Az apa az utolsó szó jogán azt mondta: "csak látni szeretném a gyermekemet". A kisfiút idén áprilisban az Egy-másért Egymásért Alapítvány segítségével idén hozták vissza Magyarországra.

Buda Sándor, az apa ügyvédje az ítéletét kihirdetése után úgy fogalmazott, most már teljes erővel arra szeretnének koncentrálni, hogy a gyermek és az apa jogai érvényesüljenek. Közölte, a gyámhivatali és a mediációs eljárás már folyamatban van a láthatás biztosítása érdekében, s remélik az édesanya is együttműködő lesz.

"Többször is elhangzott, hogy az anyuka évekig nem láthatta a kisfiút, mégis úgy vélem, hogy nem a szemet-szemért elvet kellene érvényesíteni, hanem a gyermek érdekét nézni és ezt az szolgálja, ha mindkét szülővel kapcsolatot tarthat" - fogalmazott a jogász.