Ahonnan csak helikopterrel lehet megszökni

2007.07.28. 10:45
Jól haladnak a kivitelezők az első magyar magánbörtön építésével. A szakminiszter a héten megtekintette a munkák állását, a bejáráson újságírók is betekinthettek a már elkészült cellákba. A legmodernebb és egyben legbiztonságosabbnak ígérkező magyar börtönben nyolcszázan raboskodnak majd.

Vagány legény ha szépszerént bezörget itt,
E csöndes házban oltalmat talál...

Szombathely határában, az egykori Savaria honvédségi kiképzőközpont 52 hektáros területén nemcsak a hőségnek köszönhetően ég az emberek keze alatt a munka: a Söptei út bal oldalán már több mint felerészben elkészült a magyar Alcatraz. Ha minden a tervek szerint halad, akkor nyolc hónapon belül beköltözhetnek az első elítéltek az első magyar magánbörtönbe. Ennek örömére csütörtökön megtekintette Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter az építkezést, és Csere László vezérőrnagy, a büntetésvégrehajtás országos parancsnoka beszámolt a beruházás eddigi állásáról.

Bár rabok egyelőre még nincsenek a vendégmarasztaló komplexumban, a terepbejárásra érkező újságírókat és tévéseket állig felfegyverzett géppisztolyos őrök tartották szemmel a miniszteri vizit idejére. Ha kicsit ijedősebbek lennénk, még a fejünket sem nagyon forgatnánk ilyen tűzerő láttán. Az esemény kezdetén, a finoman szólva puritán honvédségi épületek egyikében - egy lapos egyszintes blokkban - a prezentációt felvezető Csere László kijelentette: a magyar büntetés-végrehajtás kiemelkedő létesítménye lesz a részben magánpénzből (úgynevezett Public-Private Partnership keretében) megvalósuló szombathelyi fegyház és börtön.

Képek a leendő magyar Alcatrazból
Képek a leendő magyar Alcatrazból

Egy 2004-es kormányhatározat két új ppp-börtön létesítéséről döntött, az egyik Szombathelyen, a másik Tiszalökön várja majd lakóit, emlékeztette Csere László a megjelenteket és különösen Takács Albertet. A 34 528 négyzetméteres új szombathelyi börtönben nyolcszáz rabot lehet majd elhelyezni. A fogvatartás differenciált lesz, 460 felnőtt férfi börtön fokozatú, 240 férfi fegyház fokozatú szabadságvesztését töltheti majd itt, rajtuk kívül százan - férfiak és nők is - előzetes letartóztatásuk napjait morzsolgathatják a vastag rácsok mögött.

Dolgoznak, tanulnak

A börtön őrbástyákkal tagolt, 1800 méter hosszú fala már szerkezetkész. Hat méter magas, sima felületű monstrum, egyetlen bejárattal. A fal tetején szögesdrót lesz, a falakon kívül és belül kamerák, fényszórók, a bástyákban fegyveres őrök. Ahogy végighaladtunk mellette nem tudtunk másra gondolni: ha ez elkészül, csak helikopterrel, vagy alagúton lehet bentről megszökni.

A leendő börtönben - azaz az erődszerű fallal körülvett "A" terület négy ötszintes épületében - 247 zárka lesz kialakítva, a legkisebb egyszemélyes, a legnagyobb öt fogvatartottat fogad majd be. Lesz itt iskola, kápolna, könyvtár, színházterem, sportcsarnok, lesznek sportpályák, munkacsarnokok, és családi fogadóhelyiségek, egyszóval a rabok testi, lelki és szellemi épülésére egyaránt jó hatással lesz a szabadságvesztés.

A magánbörtön üzemeltetésében érdekelt vállalatok - a Future-FM Létesítménygazdálkodási Zrt., a Mátraholding Rt. és az FMZ Kft. - bevételeire pedig az lesz jó hatással, hogy a rabok jó része dolgozni fog: elektronikai hulladékok bontásából, zárszerelésből, faipari, műanyagipari munkákból, cipőfelsőrész varrásból is folyik majd be pénz a kasszájukba, nem csupán a működtetésre szánt évi 1,9 milliárd forint állami pénzt kell beosztaniuk.

A magánbörtön nem fényes lokál

A büntetés hosszú évei alatt nemcsak dolgozni, de tanulni lehet: általános iskolai és szakmunkás képzést is kaphatnak a rabok. A civil életbe való visszailleszkedést segítheti majd az itt felszedett fémipari (lakatos, bádogos, hegesztő), építőipari (kőműves, burkoló, festő-mázoló) vagy kertészeti (közterületfenntartó) szakismeret.

Távol a luxustól

A kivitelezők illetékesei elmondták, hogy jelenleg 60-65 százalékos készültségben van a kivitelezés, 5-600 fő folyamatosan dolgozik, de úgy néz ki, tudják tartani a határidőket. Csere László hangsúlyozta, hogy szerződésekben szereplő kulcsátadás napján, 2008. március 1-jén ők már szeretnék betelepíteni a rabokat.

És hogy hová is kerülnek az elítéltek? Géppisztolyos őrök pásztázó tekinteteinek kereszttüzében, és nem utolsó sorban Takács Albert társaságában meg lehetett tekinteni néhány, már kész zárkát belülről. Rögtön kiderült, hogy a magánbörtön egyáltalán nem szinonímája a luxusbörtönnek. Amit láttunk az meglehetősen távol áll az otthonosságtól: fehér fal, vaságy, natúrfa asztal, pár szék, vasszekrények a személyes holmiknak, mosdó, wc, zuhanyzó. Az ablakokon vastag rács, sűrű drótháló, a padlón nem túl szívderítő, barna járólap. A szórakoztatásról tévé és börtönrádió gondoskodik majd. Az európai uniós ajánlásoknak mindenben megfelel, de ettől függetlenül egyértelmű: egy napot sem töltenénk szívesen a falai közt.

Fő a biztonság

"Ez az intézet gyakorlatilag mindenben más lesz, mint az átlagos magyar büntetésvégrehajtási intézet" - mondta kérdésünkre Csépai József ezredes, az intézet leendő parancsnoka. "Építtetése, finanszírozása és működtetése jócskán eltér az eddig megszokottól. Nekünk óriási előnyt jelent, hogy kizárólag a szakmai tevékenységgel kell foglalkozni. Nem kell foglalkozni mosatással, főzéssel és olyan kiegészítő feladatokkal, mint például parkgondozás, irodák takarítása, folyosók takarítása - mindezeket a vállalkozások elvégzik, természetesen a kialkudott díj fejében" - magyarázza az ezredes, aki jelenleg a Vas Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

"Számottevően kulturáltabbak a zárkák, elkülönített tusolókkal, wc-kkel, padlófűtéssel, de ne higgye senki hogy ezek luxuskörülmények! A XXI. század körülményeinek megfelelnek, de korántsem jelentenek luxuselhelyezést" - hangsúlyozta a Csépai József. Az intim együttlétet lehetővé tevő családi szobákról szólva az ezredes elárulta, hogy a jelenlegi szabályok szerint nem fogadhatják a rabok négyszemközt a hozzátartozóikat, ehhez előbb jogszabályváltozás kell. A magánbörtön tervezésénél mindenestre előre gondolkodtak, lesz privát szoba, de addig nem lesz használatba véve, amíg a törvény erre lehetőséget nem ad.

"Összehasonlítva a többi magyar fegyházzal, börtönnel ez sokkal biztonságosabb lesz. Nem maximális biztonságú, de nagy biztonságú" - felelt az ezredes arra a kérdésünkre, hogy vajon a szombathelyi börtön lesz-e a magyar Alcatraz. "Hat méteres bástyafal tornyosul majd mindenki fölé, előtte védőkerítés lesz és olyan technikai megoldások, amikről érthető okok miatt nem beszélhetek. Én nagyon bízom abban, hogy mindez erősen megnehezíti annak az elítéltnek a dolgát, aki a falon keresztül szeretne kimenni."