Felszálltak a légvédelem gépei

2005.05.07. 19:10
Egy kisrepülőgép téves kódjelzése miatt szálltak fel szombaton a légierő MiG-29-esei. A NATO szintű riasztást követően céljáig kísérték a Jakabszállás és Fertőszentmiklós között közlekedő kétszemélyes német repülőgépet.
Egy kisrepülőgép rádiójának hibás kódbeállítása miatt kellett a magyar légierő vadászrepülőgépeinek felszállniuk szombat délután, a kisrepülőgép ugyanis azt jelezte, hogy eltérítették, tájékoztatta Kiss Dezső, a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese a távirati irodát.

Elmondása szerint a repülésirányítóknak nem sikerült felvenniük a kapcsolatot a Jakabszállás és Fertőszentmiklós között közlekedő német, kétszemélyes repülőgéppel, ezért a NATO a készültségi erők riasztását rendelte el.

Kecskemétről két MiG-29-es vadászrepülőgép szállt fel, a géppár a levegőben azonosította a kisrepülőgépet, majd egészen a fertőszentmiklósi leszállásig kísérte azt.

A leszállás utáni meghallgatáson a kisrepülőgép pilótája elmondta, hogy repülés közben a rádiója meghibásodott, azonban véletlenül rossz, úgynevezett "másodlagos válaszjeladó kódot" állított be, amely azt jelezte a repülésirányítóknak, hogy eltérítették a repülőgépet.

Kiss Dezső ismertetése szerint ez a kód közvetlenül a rádiómeghibásodást jelző kód mellett található.