Huszonkét évet kapott a millenniumi robbantó

2008.12.03. 21:41
Huszonkét évi börtönre ítélte egy seattle-i szövetségi bíró Ahmed Reszamot, az al-Kaida algériai tagját, aki a vád szerint 1999 szilveszterén fel akarta robbantani a Los Angeles-i repülőteret.

A perben elnöklő bíró ugyanazt a büntetést szabta ki a 41 éves algériai férfire, mint amellyel a 2005 júliusában sújtották. Az ügyészség 45 évi börtönbüntetés kiszabását kérte. A korábbi - ugyancsak 22 évi börtönt előíró - ítéletet fellebbviteli eljárás keretében 2007-ben megsemmisítették, de Reszamot továbbra is bűnösnek nyilvánították.

Reszamot 1999 decemberében állították elő, amikor Kanadából az Egyesült Államokba tartva egy kompról lehajtott az északi Washington államban gépkocsijával, amelyben 59 kilogrammnyi robbanóanyag és gyújtószerkezet volt. 2001 áprilisában bűnösnek találták abban, hogy merényletet akart végrehajtani a világ egyik legnagyobb forgalmú repülőtere, a Los Angeles-i ellen a 2000. január 1-jére virradó éjjel.

Az amerikai média csak a "millenniumi robbantó" néven emlegette. Reszam, aki az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagja volt, letartóztatása után együttműködött a hatóságokkal, és fontos információkkal szolgált a terroristák után nyomozó amerikai, brit, kanadai és német hatóságoknak.

Elítélését több ízben elhalasztották, mivel segítette a hatóságokat. 2003-ban azonban beszüntetett velük minden együttműködést. Reszam ügyvédje azzal magyarázta védence viselkedését, hogy rendkívüli lélektani kimerültség lett úrrá rajta annak következményeként, hogy évek óta elszigeteltségben, magánzárkában tartják.