Ismét magával vitte apja Mehmet Károlyt

2008.01.04. 20:49
Nem ment pénteken haza nagyszüleihez Mehmet Károly. Mint utóbb a gyerektől megtudták, török édesapja ment érte az iskolába és magával vitte - mondta el a Független Hírügynökségnek Papp Károlyné, a 11 éves kisfiú nagymamája. A szegedi gyámhivatal csötörtökön hozott egy határozatot, amely szerint ideiglenes hatállyal a nagyszülők helyett apjánál helyezik el a gyermeket. Mint a nagymama elmondta: erről ők semmilyen hivatalos értesítést még nem kaptak.

December második felében kezdeményezte a gyámhivatalnál Mehmet Tüysüz, hogy addig, amíg Károly édesanyja Szerbiában előzetes letartóztatásban van, ideiglenesen ne a nagyszülőknél, hanem nála helyezzék el a fiát - mondta el a Független Hírügynökségnek Buda Sándor, az apa ügyvédje. A gyámhivatal döntése után a határozattal a gyerek szegedi iskolájába mentek, ahol az okirat alapján odaadták a gyermeket az apának.

Tüysüz ügyvédje szerint azért nem a nagyszülőktől vették át a gyereket, mert a kisfiú nyakán karmolásokat láttak, amelyeket Károly elmondása szerint a nagymama okozott. Az apa nem akarta visszaengedni fiát ilyen környezetbe. Hozzátte: látleletet vetetnek a gyermek sérüléseiről, igaz, ez nem egyszerű, mivel Mehmet Károly minden hivatalos papírja, így a TAJ-kártyája is a nagyszülőknél maradt. Buda Sándor azt is elmondta: a kisfiú édesapjával Jászszentlászlón fog élni, a papa innen viszi majd be Károlyt ugyanabba a szegedi iskolába, ahova eddig is járt.

Soha életében nem bántotta unokáját - állítja a nagymama, aki szerint az apa csak a schengeni határnyitásra várt, és újra el fogja vinni külföldre a gyereket. Papp Károlyné továbbra is fenntartja, hogy szerinte egykori veje, Mehmet Tüysüz csempésztette be a kisfiú édesanyjának kocsijába a 80 extasy tablettát, azért, hogy eltávolítsa az országból és könnyebben visszaszerezze a gyermeket.

A kisfiú édesanyját kábítószer birtoklása miatt tavaly november közepén helyezték előzetes letartóztatásba Szerbiában. Az asszony és férje a Vajdaságból tartott haza, amikor a horgosi átkelőnél megvizsgálták autójukat., amelyből összesen 80 extasy tabletta került elő.

Mehmet Károly akkor vált ismertté, amikor apja 2004 júliusában hamis útlevéllel kicsempészte az országból. A 10 éves gyermeket tavaly április 8-án hozta haza egy alapítvány segítségével édesanyja Isztambulból. Később Magyarországra érkezett az apa is, akit őrizetbe vettek, majd elítélték. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott embercsempészet, közokirat-hamisítás és kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt.