A haláleset után csak félgőzzel üzemel a vízipark

2004.07.26. 13:42
Mindenki szabályszerűen és lelkiismeretesen végezte dolgát a medence partján - nyilatkozott a mogyoródi Aquaréna létesítményigazgatója hétfőn. A víziparkban szombaton életét veszítette egy helybéli fiú, akinek holttestét csak zárás után találták meg a park legmélyebb medencéjében. A létesítmény még két napig kevesebb medencével és kedvezményes áron fogadja a látogatókat.
A belső műszaki vizsgálat szerint minden az előírásoknak megfelelő volt abban a medencében, amelyben szombaton fulladt bele egy 15 éves fiú - közölte hétfőn a mogyoródi Aquapark műszaki igazgatója az MTI-vel. A balesetet követően a medence vizét leengedték, s szárazon, gondosan átvizsgálták a lefolyók, a csúszda, a falak állapotát, annak kiderítésére, nem ezek esetleges hiányosságai játszhattak-e közre a tragédiánál, de semmi ilyen jelet nem találtak - mondta Éliás Gyula. A kérdéses medence jelenleg is üresen áll, újbóli feltöltése délután kezdődik, s szerdától fogadja majd ismét a vendégeket, akik addig a többi hat medencét vehetik igénybe.

Nem felelősek

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Két csúzdafelügyelő és két úszómester is dolgozott a három és fél méter mély, úgynevezett "akrobata medencénél", amelyben zárás után megtalálták a tizenöt éves mogyoródi fiú holttestét - mondta el az Index kérdésére Rajnai Róbert, létesítményigazgató. Volt olyan időszak is, amikor a váltáskor öten felügyeltek a fürdőzőkre - tette hozzá az Aquaréna vezetője, aki szerint mindenki szabályszerűen és lelkiismeretesen végezte dolgát a medence partján. Bár még a belső vizsgálat nem zárult le, az előzetes megállapítások alapján a létesítmény dolgozói nem felelősek a halálesetért, senkit nem kell mulasztás miatt elbocsátani.

A víziparkban kétszázan dolgoznak, tizenöt úszómester és tizennyolc csúszdafelügyelő gondoskodik a balesetmentes fürdőzésről, mindenhol figyelmeztető táblák, sőt hangosbemondó ismerteti a rendszabályokat. Ezen felül a csúszdáknál például csak a szabad pályát jelző lámpa kigyulladása után engedik a sorban állókat lecsúszni.

Sok azonban a fegyelmezetlen vendég, előfordul, hogy naponta két-három alkalommal is ki kell menteni valakit a vízből - mondta el az igazgató.

Zavaros víz

Az, hogy zárásig nem vették észre a medencében lévő holttestet, a létesítményigazgató szerint annak tudható be, hogy körülbelül öt másodpercenként ugrik, vagy esik a csúzdából valaki a medencébe, és nem látni le a folyamatosan pezsgő víz aljáig. A mogyoródi fiút kísérő család kereste az eltűntet, kétszer be is mondatták a hangosbemondón, de csak zárás után kérték, hogy keresse meg a vezetőség. A holttestet ekkor találták meg a medence alján.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
A vezetőség és az alkalmazottak "értetlenül állnak a sajnálatos esemény előtt", az első vizsgálatot lefolytató mentőorvos feltételezése szerint azonban az ok valószínűleg a hirtelen stresszre vezethető vissza. A gyakorlatlan ugró a vízbe érve könnyen "bepánikolhat", rosszul veszi a levegőt, helyette vizet szív be, ami fokozza az ijedtséget, s ezért újabb víz kerül a tüdőbe.

Két napig csökkentett üzem

Szombaton egyébként mintegy háromezer-hatszáz vendége volt az Aquarénának, azonban szerdáig ennek csak körülbelül felét fogadják majd a haláleset miatt, ugyanis a vizsgálat lezárultáig, és a fertőtlenítési munkák befejődéséig lezárva tartják az érintett medencéket. A rendkívüli időszak alatt kedvezménnyel léphetnek be a park területére a fürdőzők, de hogy ne legyen zsúfoltság a többi medencében, ezért legfeljebb kétezren szórakozhatnak majd vízi létesítményben.

A hétfőn elrendelt boncolás és egyéb vizsgálatok eredményei csak két-három nap múlva várhatók, a rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a tragédia körülményeit - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese hétfőn az Index érdeklődésére.

Két fürdőzőt nyelt el a Tisza
Két fiatal merült el a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, az egyiknek a holttestét már megtalálták, míg a másik után még kutatnak a vízirendészet munkatársai, a tűzoltók, a búvárok és a határőrök - tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t. Tiszaadonynál egy 29 éves fiatalember veszett a folyóba szombaton, holttestét néhány kilométerrel odább, hétfőn reggel találták meg - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtóreferense. Fényeslitkénél egy 22 éves egyetemista ment a Tisza vízébe vasárnap, és azóta nem került elő - mondta Fülöp Gergely. A rendőr hadnagy hozzátette: mindkét személy tiltott helyen fürdött a folyóban, barátokkal voltak, akik azonban nem tudtak rajtuk segíteni.