Tudatmódosultmókus-pánik Jakutföldön

2003.09.25. 18:34
Vesztüket érzik az élelem nélkül maradt mókusok Jakutföldön. Az éhezéstől módosult tudatú állatok falkába verődve megtámadnak mindent, ami mozog. A környezetvédők és a vadászok ökológiai katasztrófától tartanak.
Állatokra és emberekre is rátámadnak a kiéhezett mókusok Jakutföldön, fújtak ökológiai riadót az orosz hatóságok. A vegyes étrendű, de alapvetően magokat fogyasztó, nagy mozgásigényű kisemlősök hihetetlen agresszióját szakértők szerint a száraz nyár váltotta ki, írja a news.ru. A szibériai tartományban nagy erdőtüzek pusztították el a mókusok táplálékát.

A mókusok így nem tudtak felkészülni a téli álomra. Környezetvédők szerint félő, hogy az állomány jelentős része elpusztul.

Falkába verődtek

Szakértők szerint a vesztüket érző állatok megváltozott "pszichikuma" okozza azt, hogy a mókusok húsz-ötven fős falkákba verődve megtámadnak minden mozgó állatot. A vészhelyzet megoldására a jakutföldi hatóságok azt tervezik, hogy tíz tonna cirbolyamagot vásárolnak a szomszédos Amur megyében, és szétszórják a körzetben.

Jakutföldi vadászok beszámolója szerint az egyik hegyi körzet mókusai az egész élővilágot veszélyeztetik.