Előzetesben a móri bankrablás két gyanúsítottja

2002.07.24. 16:20
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság szerdán azt a két 27 éves férfit, akiket a rendőrség a nyolc halálos áldozatot követelő móri rablógyilkossággal gyanúsít.
A nyolc emberéletet követelő móri bankrablással szerdán meggyanúsított két 27 éves budapesti férfit, K. Edét és H. Lászlót hétfőn fogta el a rendőrség különleges szolgálata Csepelen, illetve Zuglóban. A gyanúsítottak szerdai előzetes letartóztatásba helyezését a Budai Központi Kerületi Bíróság azzal indokolta, hogy szabadlábon hagyásuk esetén tartani lehet a gyanúsítottak szökésétől, elrejtőzésétől, a nyomozás meghiúsításától, valamint a bűnismétlés veszélyétől.

A bíróság közleménye szerint a nyomozati iratok alapján az elfogott férfiak alaposan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2002. május 9-én, ügyfélfogadási időben beléptek az Erste Bank Mór, Dózsa György u. 23. szám alatt található fiókjába, festékszóróval lefújták a bejárati ajtó fölött elhelyezett biztonsági kamerát, majd a magukkal vitt lőfegyverekkel tüzet nyitottak a bankban tartózkodó alkalmazottakra és ügyfelekre.

Műszaki okok miatt zárva

Ezt követően K. Ede - mialatt társa átkutatta a bankfiókot - azzal fedezte társát, hogy a bejárati ajtónál állva műszaki okok miatti zárva tartásra hivatkozva elküldte a bankba igyekvő ügyfeleket.

Többen felismerték a gyanúsítottakat

A bíróság szerint a cselekményre vonatkozó alapos gyanút a kihallgatott tanúk vallomásai, az általuk adott személyleírások, fényképes és személyes felismertetésre bemutatások jegyzőkönyvei, házkutatások és lefoglalások, valamint a rendőri jelentések támasztják alá.

A bizonyítékok elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a rendőrség rablógyilkosság elkövetésével gyanúsítsa a hétfő hajnalban elfogott férfiakat. A gyanúsítottak korábban több komoly rablást is elkövettek.

Egyikük légiós veterán

Az egyik férfiről annyit lehet tudni, hogy a katonai szolgálatot különböző okokra hivatkozva többször megtagadta, majd több évig a francia idegenlégóban szolgált. Tavaly hazatért, és csatlakozott a bükki Rambó-csoport néven ismert rablóbandához.

"Nem tudom cáfolni azt az információt, hogy az egyik férfi Boszniában is harcoló idegenlégiós volt korábban" - mondta az Indexnek Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. Közölte azt is, hogy a két gyanúsított megtagadta a vallomást. A rendőrség elvégezte a két fiatalember DNS-vizsgálatát, annak azonban csak pénteken lesz eredménye.

Előzmények

A két férfit a magyar kriminalisztika legvéresebb bűncselekményével gyanúsítják. Május 9-én, Móron hat embert öltek meg az Erste Bank fiókjában, ketten később, kórházban haltak meg. A rendőrség hatalmas erőket vetett be a nyomozásba, lezárták az utakat, a határállomásokon szigorított ellenőrzést vezettek be, és megerősítették a zöldhatár védelmét.

A rendőrség már a bankrablás elkövetése után két órával megnevezett két, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható személyt. Egyikük, Horváth Szilárd hamarosan feladta magát, de utóbb kiderült, hogy a móri bankrablással mégsem gyanúsítható. A másik körözött személy, Farkas Róbert azóta sem került elő.

Kiút a zsákutcából?

Hét nappal a vérengzés után a nyomozás zsákutcába jutott. Miután kiderült, hogy korában tévesen hozták összefüggésbe a rablással Horváth Szilárdot és a Farkas Róbertet, nem volt a rendőrségnek gyanúsítottja, használható videofelvétele. Nem segítette az ügyet az sem, hogy a szemtanúk eltérően emlékeztek a rablókra.